Han som idag får köpa såväl toalettspray som lotter….

….och även en hel del andra grejer som för alltid förut har varit förbjudet gods. Det är förmodligen en enorm frihetskänsla, ja kanske inte just att slippa bli nekad att köpa toalettspray på Rusta (vilket faktiskt har hänt, tro det eller ej) men väl att få tillgång till delar av det förbjudna utbudet. Jag har också en svag aning om att vissa delar av det förbjudna utbudet lockar mer än andra, men det är förstås bara en vild gissning liksom. Att fylla 18 år. Minns ni? Hur ni såg ut, vad ni gjorde, vilka ni umgicks med? I do….minns alltså. Vi hade precis passerat mitten av det ljuva 80-talet och vi snackar förstås haremsbyxor, långkoftor, neonfärger, Takano-overall i pastellfärger och en mycket yvig frilla. Jag hade precis börjat tredje året på gymnasiets samhällsvetenskapliga linje och jag läste utökad studiekurs. All annan tid ägnade jag åt min fotbollskarriär. Någon 18-årsfest blev det inte, ty vi hade match både fredag och lördag den helgen. Berätta, hur var det för er andra?

Klockan 06.17 just idag, den 10 januari, var det exakt 18 år sedan min store son TB tittade ut. 6 timmar på förlossningen som inte på något vis var en angenäm upplevelse, men vad gör väl det när man får ut en liten prins. Och naturligtvis var det kärlek vid första ögonkastet – Lille Prins Blåögd kallade vi honom. Jag jobbade som lärare i kommunen och maken som bartender på King´s Crown. Ett halvår tidigare hade vi flyttat in i vårt hus i den blekingska skärgården och helt plötsligt blev vi en liten familj, på riktigt.

Time flies, that´s for sure. Fast att det inte direkt händer i en handvändning, har jag mycket svårt att förstå att just jag är mamma till en 18-åring. Hur gick det till liksom?  TB går andra året på Idrottsgymnasiets samhällsvetenskapliga linjer och hans mamma anser att han borde bli SO-lärare. Han har en enorm naturlig fallenhet för att hjälpa andra människor, att fylla dem med självförtroende och förklara saker på ett bra sätt – pappan anser att det där är typiska kännetecken för en jurist/advokat. Nåväl, jag tror han får välja själv. Minsann är jag så gentil idag på hans 18-årsdag. Och allra först måste han pröva sina vingar och upptäcka världen, förstås. Just nu delar han sin tid mellan fotboll i Rödeby AIF, plugg och en hel del spel. Och så lördagsknegar han i spelkiosken och är på sluttampen med sitt körkortstagande (bara några veckor kvar nu förhoppningsvis). Hur många timmar har en vecka egentligen? Som ni säkert förstår är jag galet stolt över min son. Han är en trygg och ganska harmonisk personlighet, med närhet till såväl skratt som resten av sitt känslospektra. Jag gillar skarpt hans sätt att ställa lagom höga krav på sig själv och hans förmåga att varken hetsa upp sig inför prov/redovisningar eller då resultat levereras. Han kan lätt stå på barrikaden och proklamera rättvisa, likväl som han absolut inte vill göra folk illa. Han värnar gärna om de som är utsatta, svaga eller i behov av hjälp. Här hemma jobbar han på sina kockskills och han diskuterar gärna såväl sport, som politik och världshändelser (samt en och en annan konspirationsteori). Hans 18-årsdag firar han med gofika för klassen samt stort släktpartaj här hemma ikväll med ca 30 gäster. Imorgon väntar en heldag med fotbollslaget, träning, käk, umgänge och en hel del tv-fotboll.

Happy 18-årsfriday folket!  Nu ska vi bara se hur hans ömma moder ska överleva detta faktum. Kram Mia

 

 

3 thoughts on “Han som idag får köpa såväl toalettspray som lotter….

 1. Härliga tider, barnen växer å blir äldre men på något finurligt sätt är vi liksom de samma 🙂

  Du kommer att klara det här galant och nu startar nästa resa.. Resan där ni knyter andra band till varandra, vuxenbanden.

  Fina Mia, klart att just du har en så fin son, nä inte en utan två underbara killar. De har ju två fantastiska föräldrar.
  Kloka, varma, kärleksfulla och omtänksamma.

  Varm kram från mig

 2. Tack söta du för dina fina ord. Det är lite svajjigt när man ska stå på nya ben, men jag förlitar mig på att överleva när jag har sådana vänner som du som redan har gjort resan. Kram Mia

 3. Min egna 18årsdag kommer jag inte ihåg, men jag har aldrig varit så mycket för stort firande och stora partaj… Jag festade säkert med pojkvännen och alla våra kompisar som vanligt… Men hela den tiden var ju för härlig 😉 Först kom håret, självklart tuperad lugg, sen kom jag. Och pojkvännen och våra kompisar hade ju varsin epa- eller A-traktor som vi åkte runt i när vi inte festade. Håhåjaja, det var tider det. Men kul var det 😉
  Min stora blir 18 i sommar, det kommer att kännas konstigt med ännu en vuxen i familjen <3. Men jag får väl be dig om råd då när du fått lite erfarenhet.
  Kramar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *