Soccermum says – Cupspel

Att cupspel är något helt annat än vanligt seriespel, det står då ställt utom allt rimligt tvivel. Inte för att jag har trott något annat och min erfarenhet säger mig att det har sett nästan likadant ut genom åren (så även på Stenåldern då rektorskan själv var aktiv), men ändå. I takt med stigande ålder blir det än mer prestige inblandat och även om de små liven gråter tunga tårar efter förluster eller utslagningar, så måste jag nog säga att känslorna tar än större proportioner med stigande ålder. Under gårkvällens U17 spel i Lyckå Cup var det garanterat känslor lite all over the place – lite här och var och överallt skulle man väl kunna påstå.

Och vem kan klandra dem egentligen? Förvisso en ytterst välorganiserad cup med allt från befintliga klubblag till kompisgäng och välutbildade domare. Ändå. När man som lag och enskild spelare taggar igång, när viljan att vinna överglänser allt annat –  ja, då är det en konst att hantera såväl sig själv som sina instinkter, sina känslor och sin frustration. Vi pratar om fartfyllda händelser och domare som på millisekunder ska fatta beslut om vad som verkligen hände. Och ledare som på något vis ska balansera jaget kontra laget i sin jakt på att avancera så långt som möjligt. Somliga lyckas bättre än andra. Min uppfattning är att det lag som till sist stod som segrare var ett välspelande lag och som på bästa sätt kunde hantera både sina och andras känslor. Grattis grabbar och ledare….

För TBs skull handlade det om en uppdämd frustration redan innan start och med facit i hand borde han kanske ha klivit av redan där och då. I teorin är det lätt att säga att man är ok med lags toppningar och taktiska val av vem som spelar i vilken grupp (helt naturliga ting att lära sig att förhålla sig till när man är 17 år gammal), men i praktiken är det svårare att hantera när vinnarskallen kopplas på som en autopliot. Det är en grannlaga uppgift som tränare/ledare att sedan hantera att man har ett lag som väldigt överlägset går bra och det andra riktigt dåligt. Att få b-laget att glädjas över a-lagets framgång och att få a-laget att förstå alla de känslor som b-laget har att hantera samt kanske det viktigaste av allt – att samla ihop spillrorna av b-laget där självförtroende och gnista förmodligen har fått sig en rejäl törn just nu. Det är nämligen inte för inte som storheter som Pia Sundhage tackar sin 12:e spelare eller Svennis talar om att hans viktigaste uppdrag är att motivera de som bänkas till att ändå orka, vilja, våga överträffa sig själva. Storheter vet det där…. De här storheterna som mami och papi Happyvardag (hehehe inte alls självgoda…) vet det också. Vi spenderade otaliga timmar igårkväll och natt att diskutera med TB. Gav feedback på det vi verkligen inte gillade i hans beteende och lät honom komma till tals förstås. Hans tacklingar i sista matchen var inte schyssta och hans frustrationsskrik efter matchslut inte ok. Sen var det väl inte heller ok att den andre spelaren knuffade honom och spottade honom i ansiktet efter TBs tackling, vilket domaren kanske borde löst på något annat sätt än genom att be enbart TB att lugna ner sig. Hur eller hur…..I varje situation här i livet har man möjlighet att lära sig saker, inte minst om sig själv. Den lärdomen som TB snyggt verbaliserade inatt kommer att ta honom ännu ett steg på hans utvecklingsstege och ett är då säkert, aldrig mer cupspel för honom i alla fall. Det är vi rörande överens om.

Nu håller vi söndag vänner. Hela husets manliga stab, såväl papi som söner och vovve, snusar fortfarande gott i sina sängar. Mami ska ta itu med stryktvätten och senare idag fara på fikadate med gamla fotbollsgänget. Gabriels kompis Melvin kommer kanske hit under tiden och senare pratas dem om ett besök hos härliga Putte och Linda. Påfyllnad åt oss alla och envar. Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *