Skolcool – Elevinflytande

Det finns många former av elevinflytande och kring en mängd olika ting i vår skolvardag – inte sällan handlar det om hur? något ska göras (redovisningar etc) eller när? Det som kanske allra mest eftersträvas är elevinflytande kring vad? som ska göras och det är inte alltid helt lätt att hitta former för. Idag tänker jag dock uppehåll mig kring just detta en kort stund. Varmt välkommen till veckans Skolcoola hemlis!

En mycket efterlängtad vecka står för dörren för eleverna på Svettpärlan, nämligen veckan då de helt själva bestämmer maten. Kan ni fatta vilken lycka? Via klassråden har varje klass plockat fram 5 favoriträtter och Elevrådet har sedan sammanställt alla dessa och plockat fram de 7 mest frekvent önskade rätterna – en bra träning i demokratiska arbetsformer. Kockarna har sedan satt samman en veckomeny bestående av 5 av de 7 önskade rätterna och et voíla!

Tja, kockarna är väl inte direkt överlyckliga, men glada att få göra eleverna till viljes är det i alla fall. Och inte är det mina favoriträtter heller måste jag erkänna – jag saknar förstås fisk och soppa – men så skoj att se elevernas entusiasm över veckan. I Livsmedelsverkets skrift ”Bra mat i skolan” samt den nyaste ”Skolmåltiden” lyfts det fram vikten av att eleverna får vara delaktiga kring skolmåltiden både vad gäller maten och självaste måltidssituationen. Det här är ett av alla de sätt vi försöker arbeta med just elevinflytande kopplat till skolans vardag.

Torsdagskvällen bjuder på soffhäng just nu. Maken är på hockey och grabbarna håller sig på sina rum. Själv har jag plockat fram alla Adventsgrejor och funderar nu som bäst på vad som skall sättas upp var – lite av inflytande det också kanske? Natten som gick bjöd på dundrande värk i munnen och dagen har inte varit lysande. Sådär blir det varje gång jag är där, men kanske vänder det snabbare denna gång. Nytt besök imorgon sen tar vi helg…Kram Mia

2 thoughts on “Skolcool – Elevinflytande

  1. Vad underbart att låta eleverna få bestämma en vecka. Verkligen ett sätt att få dom att förstå att deras röster är viktiga, att de får vara med och bestämma. Jag önskar att det hade funnits fler rektorer som dig!!
    Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *