Julreglementet!

Söndag här och förberedelserna fortsätter. Bäst att passa på när man har kraften, man vet nämligen aldrig när man blir ”en tappad sug”. Sover fortfarande bedrövligt illa, jag som alltid sover gott annars, bettskenan skaver och halsen är så torr att det dammar om den. Vaknar vareviga morgon med skallebank, kroppen skakar – helt klart är att jag inte är i balans. För lite sömn, för lite dryck, för lite näring, för lite frisk luft. OM jag någonsin blir det igen i balans alltså och ja, jag är en tvivlar i dessa dagar, då hoppas jag innerligt att jag ska minnas hur jobbigt det kan vara och därmed varje dag vara genuint tacksam för att vara frisk/utan värk. Jag lovar! Vaknade tidigt, bäddade ner mig i läsfåtöljen och tände ljus, läste runt på bloggar och bläddrade i en tidning. Morgontimmarna ägnades sedan åt att städa huset och doften av Liljekonvalj får mig i alla fall fortfarande att bli löjligt lycklig. Likaså att dagens enda hållpunkt är träning för Gabriel.

Förberedelserna för advent och jul har satt igång här på hemmaplan. Ja ja, alltså i teorin. I praktiken sker nämligen allt enligt ett mycket noga planerat och traditionsbundet mönster signerat älskade mor Anita. Inte kan man sätta upp Adventsgrejor förrän dagen innan första Advent och pepparkakor och lussebullar får inte bakas förrän lagom till lucia. (Det är för övrigt samma kvinna som menar att vita byxor och kjolar icke får användas innan 1 maj och efter 1 september. Bara Luciasärken är godkänd). Granen får komma in max två dagar före julafton och julskinkan skall griljeras på Lillejul. Dock får den inte smakas förrän på julaftonsmorgon. Julklappar köps i december, efter julskyltningssöndagen, och gud nåde den som klämmer på några julklappar. Hur skulle det se ut om vi frångick detta viktiga julreglement? Nä, ni fattar själva, vi utmanar naturligtvis inte ödet, men eftersom inget är sagt om NÄR man får börja planera julen i teorin så började vi idag. På pricken en månad innan självaste julafton.

Några julklappar är genompratade, andra lämnade på vänt. Redan förra året fick vi nog maken och jag på julmaten och har under året preparerat och förberett släkten på vad som komma skall i år. Ja, sin vana trogen så firar vi julafton här hemma hos oss – merparten av familjen. Bara min äldsta bror och hans familj (barn och barnbarn) firar på sitt håll. Det innebär ändå att vi är ca 15 personer i blandade åldrar=mysigt! Nåväl, julmat blir det då rakt inte mer. I år går vi på den amerikanska linjen och kör stora julKalkonen istället. Dessförinnan en matig Glöggbuffé och så en smarrig kakbuffé som avslutning. Åh, jag älskar att planera vad som ska handlas och lagas, alldeles särskilt älskar jag det nu. Tidningar genombläddras och anteckningar skrivs. Tankar på vad? när? och hur? upptar mitt sinne och samsas med var ska julgranen stå?, hur fördelas ljusstakar och stjärnor på bästa sätt? samt var göms julklapparna i år?

Lite tvätt, lite strykning och så till återvinningen. Panta brukar och så Taxi3 till och från fotbollsträning. Lite diskussionsstöd till TB och plugg och så en djupdykning i en spännande bok. Ingen matlagning heller, då lokala Thaien fick serva oss idag. Mums! Med andra ord blev det en riktigt bra söndag. Imorgon sparkar vi igång jobbevecka 48.

Kram Mia

6 thoughts on “Julreglementet!

  1. Planerandet är ju halva nöjet!!
    Vi ska också fira jul i Blekinge i år, med tanke på mannens arbetstider så kommer vi ner runt midnatt på julafton och kör hem igen efter den obligatoriska kalkonen på juldagen. Jag har ju tre bröder med familjer, vet inte än hur många som deltar i julfirandet men på nåt sätt kommer det att bli fullt ös hela julen, minst åtta av oss kommer att bo hos mamsen… Just därför kör vi hem redan på juldan så mannen får villa på annandagen hemma innan hans nyårshets sätter fart på jobbet igen. Vila får han göra i graven…
    Kram o ha en bra måndag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *