Skolcool – vaccinationer och så lite friskoleskam

En skola skall tillhandahålla Elevhälsovård (förr hette det skolhälsovård) och inom ramen för den verksamheten skall eleverna bland annat hälsoundersökas, hälsopratas och bli vaccinerade. En hel del preventivt arbete kring hälsoaspekten skall de också få sig till livs och hur man väljer att lägga upp detta är helt lokalt betingat. På Svettpärlan har vi valt att anställa vår skolsköterska på 100% och vi köper in vår skolläkartjänst från fantastiska ”Hälsohuset för alla” (privatdriven vårdcentral) – ett upplägg jag är mer än nöjd med, för att inte säga galet nöjd med de personer som gömmer sig bakom titeln skolsköterska (Syster Nettan) och skolläkare (Lisa). Mindre nöjd är jag med den nu högst aktuella friskoledebatten med utgångspunkt från gårdagens Uppdrag Granskning. Varmt välkommen till veckans Skolcoola hemlis!

Vi börjar med vaccinationerna. Vi deltager i det nationella vaccinationsregistret, SveVac, där alla elever från år F registreras. I detta system kan samtliga vårdinrättningar som är knutna till just SveVac kontrollera vilka vaccinationer som getts till vem. Vilka vaccinationer som ska ges när regleras av hälso-och sjukvården, men man kan lugnt säga att det har blivit fler med tanke på Gardasilvaccinationer. Vaccinationsdagar har en tendens att skaka om tillvaron för en del elever och ja, för att vara helt ärlig så även en del föräldrar. Vi försöker att i god tid tala när en vaccination ska ske samt berätta hur den går till, för att sedan försöka tona ner det hela. Vi uppmuntrar föräldrar till att tillsammans med sitt/sina barn bestämma om de ska följa med eller om det räcker med oss som redan finns på plats. Syster Nettan är en fena på att få detta att gå snabbt och lätt – hennes organsation lämnar inget mer att önska och jag som rektor är alltid på plats för att hålla hand eller låna ut ett knä för den som vill det. (Det händer väldigt ofta). Man kan säga att vi är ett väl fungerande team och när någon blir väldigt rädd ser vi till att ändå få det gjort så att det inte blir ett misslyckande för eleven. Självklart uppmanar vi dem till att gråta och skrika om de vill och om det känns bättre. Och efter varje vaccinationstillfälle bjuds alla på saft och något smarrigt hembakat av syster Nettan. Detta för att det ska vara det sista de minns av situationen som sådan. Man kan aldrig helt ta bort att ett stick är ett stick och att det känns. Vissa vaccinationer känns definitivt mer än andra. Men stunden tillsammans, alla som blivit stuckna, med fika och småprat är guld värd. Visst är man lyckligt lottad med en sådan skolsköterska va?

Och så raskt över till friskoledebatten. Låt mig allra först klargöra att den typen av friskolor som exponerades i gårdagens Uppdrag Granskning är en skam för allt vad skola heter. Den människosyn som kommunicerades får mig att må illa. Det är förstås aldrig rätt att selektera elever. MEN……att som välutbildad journalist använda friskolor som ett slags heltäckande begrepp och på fullt allvar verka tycka att vi alla friskolemänniskor ska dras i skiten och därmed bära hundhuvudet DET. GÖR. MIG. VÄLDIGT. UPPRÖRD. Vi är nämligen rätt många skolor som absolut aldrig skulle komma på tanken att välja ut våra elever. Att man rent journalistiskt dessutom kan välja ut det högst genusstereotypa en studiemotiverad och duktig flicka samt en stökig pojke med svårigheter. Hur i hela fridens namn tänkte man där? Vad har det tagit åt media? På bästa sändningstid och allt. Helt urskiljningslöst. Aldrig verkar det föresväva dessa journalister att de skulle kunna välja att belysa det som faktiskt är bra i skolan av idag – friskola som kommunal dito. Att de faktiskt skulle kunna bidra till att låta skolvärlden slippa jobba i ständig motvind och på så vis kunna höja både status och resultat. Och varför i hela fridens namn frågar ingen hur framgångsrika skolor gör så att fler kan göra så?

Idag har Gabriel varit på fritids (tack Raz och Fredde), maken har kockat och TB övningskört. Ja, inte med mig alltså – nä gud hjälpe. Jag kan ju knappt köra själv jag….På körskolan förstås. En dubbellektion senare och han klarade av många moment i raden inte mindre än 16. Ikväll är han på teorilektion också. Själv har jag handlat och jobbat undan lite och pratat med media. Försökte förklara lite av ovanstående sanning samt det viktigaste av allt, nämligen att ALLA barn kan anses ha särskilda behov sett utifrån perspektivet att normalitet inte existerar i vår individanpassad skola i Sverige. Jag tyckte själv att jag var glasklar, men förmodligen gick det nog bara sådär. Ingen kan säga att jag inte försökte i alla fall….

Kram Mia

4 thoughts on “Skolcool – vaccinationer och så lite friskoleskam

 1. Håller absolut med dig!! Att använda endast friskolor som benämning påse som beter sig illa är skamligt, tror och hoppas dock att alla förnuftiga människor förstår hur media ibland fungerar.
  Det viktigaste är dock upplevelsen av en underbar skola där en orolig spruträdd liten kille gick till skolan en fredag med sin mamma för att få en spruta. En kvart senare efter sprutan några tårar och kramar kunde jag tryggt lämna över C till härlig personal, och det var en stolt, nöjd och glad kille jag hämtade klockan ett som hade ett mycket bra minne av ”sprutdagen”.
  Ni är fantastiska!!
  Kram Johanna

  • Det hoppas och tror jag också Johanna. Och tusen tack för dina fina ord. Värmer ända in i själen lovar jag. Kram till dig och C

 2. Tack för alla inblickar i skolans värld som gett mig mycket under åren och som stärkte mig i beslutet att byta skola till barnen när allt började spårade ur vilket resulterade i mycket oroligheter i barnens studie miljö och vi inte fick något gehör ifrån rektorn.
  När skolsyster sjukskrev sig för utbrändhet och den nya frågade om vi inte tänkt på att byta skola för vår fina dotter då det är mycket oroligheter på skolan och det är synd att hon skall behöva må dåligt.
  Då orkade jag inte mer och tappade helt tron på att skolan skulle ta sitt ansvar och ordna upp situationen för barnen.
  Vi var många föräldrar som valde att byta skola till våra barn efter sommarlovet och vi tog verkligen rätt beslut i rätt tid.
  Jag är bara ledsen över att en skolform som passade barnen så bra inte sköttes så barnens bästa blev tillgodosett.
  Du gör en fantastisk insatts i skolans värld och du inspirerar till och med föräldrar utanför Svettpärlan till att engagera sig i barnens skolgång och lär oss sätta gränser i barnens värld som är helt annorlunda idag mot vår egen skolgång.
  En famn med rosor till dig idag Mia.
  Kram

  • Åh Mariette, jag blir så glad av dina ord att jag ryser. Det är min högsta önskan att inspirera föräldrar också utanför Svettpärlan. Tack för att just du är du och att du följer min Happyvardag.
   Kram och ha en god helg…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *