Skolcool – att ha roligt i skolan

Det bör vara allmänt känt att man lär sig bättre när man har roligt, att kunskapande inte prompt måste vara något tungrott och trögflytande i tillvaron. Att närheten till skratt och en glädjefylld atmosfär tvärtom förmodligen kan göra den gråaste av dagar (eller varför inte lektioner) så mycket bättre. Det har dock hänt att jag genom min tid i skolans värld har träffat på pedagoger som verkar tycka att det mest ställer till besvär. Att det blir hamsigt och tramsigt och att fokus går förlorat, varför man helt enkelt avstår från att göra allt som går att göra roligt roligt. Trist tycker den här rektorskan. Och inte så lite felfokuserat heller. På Svettpärlan jobbar vi hårt enligt devisen: Allt är kanske inte så roligt alltid i skolans värld, men allt som går att göras roligt skall så göras. Välkommen till veckans skolcoola hemlis – en hyfsat rolig sådan också!

Som sagt, roligt är en bra utgångspunkt. På torsdagar har vi ”Hela Svettpärlan hälsar” – en morgonsamling utomhus i ca 20-30 minuter kopplat till profil och samhörighetskänsla. 253 elever och 32 personal. Tillsammans! Vi har provat på yoga, dans, röris och lite allt möjligt. Idag blev det höstdisco. Mr Gagnmanstyle var förstås på hugget och körde ett bejublat framträdande tillsammans med övrig personal. Den killen har ett grymt fotarbete alltså. Alla eleverna hängde snyggt på också. Och förstås levererade vi Svettpärlans version av ”The Fox Song”. Eleverna blev alldeles lyriska och skrattade så att det kittlade i magen åt oss.

Resten av dagen har varit fnitter och titt på filmen vi spelade in kring morgonens underbara start. Att eleverna får se sina lärare bjuda på sig själva är enormt värdefullt. Jag kan ha sagt det förut, men det tåls att upprepas: Svettpärlan har verkligen världens bästa personal. Tusen tack för ert engagemang idag, från Anna som dragit igång allt till var och en som bjöd på sig själv idag. Love you!

BTW….så här kan de också se ut. Och som svar på frågan: Japp, vi skrattar ofta, mycket och gärna tillsammans på vår skola. Allt blir liksom så mycket roligare då. Vi tror också att vi lär oss bättre då vi är pigga, glada och alerta. Och ett härligt skrattanfall kan ju faktiskt vara precis den befriande paus man behöver mitt i vardagens alla bestyr. Inte sant?

Torsdag idag och jag har kockat åt maken. Dessutom har jag spenderat eftermiddag på akuten med liten Gabriel som igår råkade få en klasskompis över sig i ett fall. Lite olyckligt fall som slutade med en ”Greenstick” i höger handled – dvs en vridfraktur som inte är helt av. Han har märkbart ont. Är rätt blek också. Kan röra fingrarna, men kan inte bära något eller ta i saker ordentligt. Dessutom mycket trycköm, varför han är rätt begränsad i sin vardag. Rätt irriterad också kan jag meddela. De där höstlovsaktiviteterna kan vi nog börja boka av en efter en nu – skridskor. Nä tack!, simning, kanske! Men å andra sidan ska vi ju få vara hundvakter åt Chippie så….Sista jobbedagen imon! Kram Mia

4 thoughts on “Skolcool – att ha roligt i skolan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *