Variation i färg och form

Det sägs att det smakar bäst det som lagats och serverats med kärlek. Om man dessutom kan se till att variera färg och form för att skapa helheter, med andra ord där detaljer harmonierar och kompletterar varandra, så tillfredsställer man inte enbart ett av Maslows basala behov utan utmanar även våra sinnen. Att vara en duktig kock handlar ju inte enbart om att laga god mat – uppläggning, presentation och tallrikens symmetri tillsammans med härliga dofter är minst lika viktigt. Kika gärna in hos Sveriges Mästerkock, Jenny Walldén ( http://jenniewallden.wordpress.com/), och inspireras – hon är verkligen superduktig.

Nu kan verkligen inte rektorskan stoltsera med några speciella kockskills, men låt mig ändå skryta med att maken (Le Chef) låter sig nöjas med min matlagning till vardags. Han däremot kan verkligen det där med kombinationer och smaker, dofter och uppläggning. Genom åren har vi kommit att bli en bra kombo även i köket (ni som har följt mig vet att vi höll på att ta kål på varandra inom restaurangbranschen innan vi blev ett par). När vi igår bjöd på pingstkalas skötte rektorskan mis en Place, det kallskurna med dess uppläggning och så  desserten. Och så dukning förstås. Maken skötte som vanligt dryck, grill och den sista handpåläggningen av det småvarma. På så vis är man beroende av att checka med varandra, men man kan också jobba med sitt eget. Me like! Häng med bland våra färger och former, smaker och blandningar. Fördrink på uteplatsen: En syrlig Campari&Juice med tilltugg i form av nötter, jordgubbar och Fazer blå samt lite hederliga ostkrokar

Förrätt: Crudolindad grillad sparris (grön), upplagd på tallrik med en sträng Hollandaise och en dito Balsamico samt förstås nypillede reijer och en grillad Ciabatta. Till detta drack vi Veuve Clicquot. Bubbel när det är som bäst….Mums!

Varmrätt: som egentligen blev en hel buffé av småvarmt och kallskuret. Eller vad sägs om….Ljummen Västerbottenpaj, liten sallad med thaimarinerade kräftstjärtar och små ostkulor (serverades i coctailglas), kallrökt lax med spröda ärtskott, varma honungsringlade plommon med fetaoströra, Salame Milano  och salame Spianata, sotad kycklingfilé, heta kräftstjärtar i aioli, vitlöksdoftande potatisgratäng, grillad cajunscampi, salsa och hemslagen bea, balsamicoringlad Caprese, fruktfat (jordgubbar och fikon och druvor), lantbröd och kex med en god olivolja samt förstås en ostbricka. Till detta drack vi en härlig Italienare. Förstås! Monte Vecchio, Chianti Riserva

Dessert: Hallonpaj de luxe (smulpaj blandat med riven mandelmassa och hackad Fazer blå) med vaniljsås och Noblesse. Kaffe och en konjagare.

Tja, vi blev mätta. Kvällens meny blev en färg-, doft- och smaksprakande upplevelse. Det är ju så skoj att planera meny, bestämma tema för dukning, klura på uppläggningar och sedan njuta tillsammans med goda vänner. De tog cyklarna hemåt framåt midnatt och jag valde att spara disken, för att istället krypa ner och kolla in natthimlen utanför fönstret. Söndagen började relativt tidigt till regnets trippelitroppande utanför. Frulle och sedan skickade jag make och stor son till Växjö för att heja fram Gnaget till en 3-poängare idag. Gabriel och jag softar på hemmaplan och skall sedan fara på fotbollsträning. Och jag gissar….jag gissar att vi får äta lite left overs till mat idag.

Kram Mia

2 thoughts on “Variation i färg och form

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *