Skolcool – Den galna skolpolitiken

Mycket ska man höra innan öronen trillar av – det är då ett som är säkert. Och efter 20 år som yrkesmänniska i skolvärlden samt nästan 4 år dessförinnan som Lärarhögskolestudent, börjar man ju ändå bli rätt luttrad. Att skolpolitiker i allmänhet befinner sig rätt långt ifrån skolvardagen  – kanske är det ändå det som är skolans stora problem egentligen? För vad tycker vi egentligen om sossarnas senaste utspel i skolfrågan? Varmt välkommen till veckans Skolcool!

Man kan tycka att Jan Björklund (Skolminister) har varit något övertänd i sin jakt på att sätta sin prägel på vårt svenska skolsystem. I sällan skådad takt har den ena reformen efter den andra avlöst varandra och olika skolförslag regnar ner både titt som tätt. Mitt i min verklighet, mitt i skollivet, kan jag försäkra om att många saker är riktigt bra. Det blir tydligare. Det blir mer modernt anpassat. Det blir liksom frihetsgrader på rätt ställe. Men det är ett enormt arbete att byta från ett styrsystem till ett annat. När det dessutom skall ske samtidigt som verksamheten rullar.

Björklund har också haft en del ganska anmärkningsvärda uttalanden och idéer, men priset tar nog ändå vänsterfalangens (eller bara sossarnas?) förslag om att förlänga skolplikten. Idag gäller skolplikten i Sverige för barn/ungdomar som är mellan 7 och 16 år och i praktiken handlar det främst om åk 1-9 i grundskolan (om man inte är överårig i en årskurs). Förslaget handlar alltså om att alla i Sverige skall ha skolplikt även genom gymnasiet OCH (här kommer det som gör mig riktigt upprörd) ALLA elever skall högskoleförberedas. Som det är på gymnasiet nu kan eleverna välja antingen högskoleförberedande program eller yrkesförberedande – det finns också möjlighet till det man i vardagligt tal gärna benämner ”lärlingsprogram”. Jag vill inte på något sätt påstå att det är lätt för eleverna att välja, men att ha möjlighet att välja är enormt viktigt. Inte alla är studiemotiverade. Inte alla vill plugga vidare på högskola/universitet. Alla kan inte och alla vill inte.

Jag är den första till att hylla skolans positiva utgångspunkt kring varje elev. Att fokusera på vad de kan, vad som är lätt, deras styrkor – så att alla har möjlighet att nå det yttersta av just sin potential. Vidare förespråkar jag definitivt att barn/ungdomar mår bra av att vara på ställen där de möter utmaningar på lagom nivå. Men jag tror att det är helt förödande att inte bejaka de  svagheter/svårigheter/egenheter man har. Det är av yttersta vikt att tillsammans verbalisera detta, bejaka det och på så vis hitta sin väg genom livet. Och ALLAS väg är verkligen inte via högskoleförberedande program. Utmaningar på fel nivå stjälper, istället för hjälper. Det är högst oförskämt att utsätta elever för skolsituationer de ej har verktyg nog att klara av. Det är precis där och då man sågar elever, spär på ett kanske redan dåligt självförtroende, sänker en självkänsla. Vem du är måste alltid få vara överordnat vad du presterar. Och du är precis lika mycket värd om du är högskoleutbildad, som om du är yrkesdito. Att sossarna med deras ideologi inte värnar om detta, är för mig en gåta. Amen!

Torsdag, regn och storm på förmiddagen. Det gillar jag. Mysväder, Brasa. En het gulasch. Än bättre. Sol och en härlig promenad. Kisa! Lovely! Mindre lovely var det faktum att TB idag fick en boll (i spel) mitt i nyllet. Tack och lov för masken, men ont det har han ändå. Grrrrr…..ber en stilla bön om att det bara är ett litet bakslag och för all del en väckarklocka för fler än honom om att man måste ta det lite easy. Dusch, kvällsmat och så lite Hell´s Kitchen på programmet för kvällen. Kram Mia

 

8 thoughts on “Skolcool – Den galna skolpolitiken

 1. Alla kan bli precis det man vill i landet lagom. Vill jag bli kärnfysiker,pilot fotbollsproffs eller hästviskare så det klart att jag ska kunna bli det? Om jag nu har börjat på skola, program eller högskoleutbildning så är det min rättighet att komma ut med examen i min hand. Litevfä reformer och en politisk korrekthetvså är vi där. Är det ok att vara svagbegåvad i landet lagom?? Så trött jag blir…..

  • Nä, du PK……inte är det ok inte. ALLA ska med vetdu. Och på kuppen ser man till att beröva alla yrkesstuderande/lärlingar både självkänsla, stolthet och framtidstro. Ge dem mer av det de avskyr eller inte klarar av bara – eller varför inte, ta bort allt annat helt och hållet. Pina dem. Se till att de istället för stolta yrkesmän och kvinnor blir en bunt ”tappade sugar”. Grrrr…jag blir inte bara trött, utan skitförbannad dessutom. Och du om någon vet ju hur jag brinner för att varje elev ska kunna få bli stjärna i sitt eget liv. Kram från Lillkusinen

 2. Jag tycker nog att Reinfeldts utspel om betyg från år fyra är lika tokigt.

  Många vill slåss om skolan.

  De viktiga är att komvux finns kvar att det ska finnas en möjlighet att bli högskolebehörig om man nu inte orkade hela vägen ut i gymnasiet, men som jag förstår det så stänger Björklund den möjligheten, har du valt ett yrkesprogram så är det kört…. Det kanske är det som sossarna vill motverka, att de som verkligen vill ska bli högskolebehöriga trots att man kanske väljer estet eller något yrkesprogram.

  Jag vet inte, har svårt att se att de får igenom ett sånt förslag, precis som betyg från år 4 känns lååååångt borta.

  Stackars TB, han har då otur 🙁

  Kram

 3. Mia, jag tänker som du! Blir så upprörd när andra ska styra ditt liv. Alla måste ha rätt att välja utifrån det som de själva mår bäst av. Utbildning på rätt nivå anpassat efter individen är kul utbildning!

  Det kanske blir ett inlägg på bloggen för min del också…

  Stackars TB, hoppas att han får vara oskadd nu!!

  Ha en riktigt mysig helg. Kram/
  Fina Frun

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *