En orolig mammas tankar

Hönsmamma, Fröken Livrädd och kontrollfreak – that´s me sweethearts! Funderar ibland över hur man ha kunnat få en släng av allt detta samlat i en och samma person. Jobbar stenhårt på att applicera Alfons Åbergs ”Stick-du-stygga-tanke” och ta kontrollen över min rädsla, min oro, min nervositet. Det går sådär måste jag erkänna…..ibland dock mycket bättre än annars, men ändå långt ifrån bra.

Jag vet inte hur det är för er, men jag känner allt oftare av min naivitet. Eller känner av och känner av. Jag upplever mig själv som ytterst naiv gällande föreställningar jag har haft om världen. Som exempelvis sjukvården, läkare och diagnoser. Jag vet inte om naiv är det rätta ordet egentligen, men det står ställt utom allt tvivel att jag levt i en vanföreställning om vad som skall ske om man blir sjuk eller skadad. En slags övertro till hela sjukhusväsendet. Att man blir sjuk eller skadad – söker vård/hjälp- får en diagnos, medicin, behandling eller operation – blir bra eller sämre. Så har min bild av kedjan sett ut – fråga mig inte var den kommer ifrån, ty jag har ingen aning. Men att man ska få veta vad som är galet eller vad man lider av, det har jag minsann tagit som en självklarhet. Just nu undrar jag om man kan ha mer fel. Det är liksom inte bara en enda gång som jag fått en helt annan verklighet berättad för mig. Och då blir jag verkligen skiträdd………..Vad har de redan missat på mig eller någon nära eller kära. Vad kommer att hända om vi söker hjälp för något? Kan man vara säker på att de kollar tillräckligt noga? Den osäkerhet som detta skapar hos mig är inte nyttig, inte alls nyttig för magkänslan min.

Som tur väl är har allt går så himla bra med TB och hans nässkada. Vi har träffat på riktiga änglar och proffs och….Men visst har jag bitvis nästan skakat sönder och försökt värja mig mot alla förbjudna tankar om vad som kan hända. Jag kräkte mig igenom TB´s operationstimmar (hur moget är det på en skala?). Och sedan världens trevligaste Magnus på vårt privata försäkringsbolag SalusAnsvar – ett bemötande och en ombrysamhet som inte lämnar något mer att önska. Puh! Det är underbart skönt att få något konkret bevisat för sig själv som motpol till allt man hör. Alldeles särskilt är det skönt och medför att jag ännu inte ”freakat ut” fullständigt gällande liten Gabriel. Ty den killen har ju nämligen hostat sen måndag vecka 43. Han hostar och hostar. Och doktorn säger att det låter jättefint. Vadå jättefint? Som i snygga hostattacker eller vad? Det är ju då Fröken Livrädd sliter sig loss i mig och vill veta. Nästan maniskt vill jag veta varför han hostar. Hallå Dr House, var är du? Och även om jag vet att läkaren är bra och känns pålitligt så blir jag orolig, det måste tillstås….

Lillördag och kylan håller sitt grepp om oss – minus 10 imorse. Hu! Knappt man ville sticka benen utanför täcket. Nu är snart jobbedagen gjord och det är dags att ut i kylan igen. Min strategi är att invänta makens hemgång från jobbet och så lägga till en stund på det, vilket möjliggör att han har hunnit dra igång båda braskaminerna och att temperaturen hemma har blivit riktigt angenäm. I eftermiddag blir det en powerwalk och sedan lite matlagning till familjen. Och en lugn hemmakväll, I hope! Kram Mia

2 thoughts on “En orolig mammas tankar

  1. Älskade Mia,
    När det gäller ens nära och kära å allra helst sin barn så är den mest naturliga reaktionen just oro, rädsla och att man bara måste ha kontroll!
    Vanligen brukar man säga att det blir bättre.. Men jag med 3 vuxna barn vet inte om jag håller med.. Visst det är inte riktigt samma saker man oroar sig för, men nog finns det där ändå i en bra mix av otillräcklig het. Helt plötsligt är man inte den naturliga apparaten för deras överlevnad, den delen som allt som oftast kan ordna till det till det bästa. Nä då är det samhälles alla organ som har maktens klor i dem.
    Så som jag känner det nu så kan vi två skaka tass med varandra och känna oss som två själar med samma känslor. Kramar om finaste dig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *