Att flytta gränsen…..Grangränsen, alltså

På julens to-do-lista stod för dagen idag: gran in, påklädning och pynt. Det visste jag redan igår. Eller, eftersom jag skrev listan i början av december så har jag naturligtvis vetat det sedan dess. Det innebär att redan igår började fjärilarna att fladdra omkring i rektorskans mage. Just denna del av julfixandet har sina knöliga passager, om man säger så. Exempelvis att få in granen, att få granen i foten, att få granen att stå rakt i foten, att reda ut ljusslingan och att distrahera övriga familjen så att den blir klädd som jag vill. Och att fortfarande vara vänner i familjen och därmed vilja fira jul ihop.

Vaknade till värsta vinterlandskapet och här har snön vräkt ner hela dagen. Stora dinglande vita vackra flingor. Så där perfekt lagom till jul. Lovely! Och under natten hade jag minsann dessutom fått en smärre uppenbarelse, varför jag helt plötsligt fann mig sittande med kartongen i handen. Kartongen med stort K. Och vips var både vise män och herdar, djuren och Josef, Maria och lilla Jesusbarnet på plats. Harmoni, skrek Gabriel ut av ren förtjusning. Efter diverse röj med snöslungan, sopkvasten och skottspaden bar det sig inte bättre än att det var dags. Dags för granen att göra entré. Och nja, helt smärtfritt gick det inte (det bär mig nämligen emot att ljuga). Inte heller var vi helt överrens om när den stod rakt eller inte. Ej heller när det var dags att se det som good enough. Men vi kompromissade fint och när TB kom hem från skolan var den på plats. Ljusslingan vecklades ut med vissa grekiska mindre trevliga ord väsandes ur min mungipa, men kom rysligt lätt på plats. Det var då jag trodde jag var i flow……Oj, oj, oj så fel det skulle visa sig att jag hade!

För den regerande grangeneralen hade tydligen blivit avsatt och ersatt av en trio ”more- is-more-förespråkande granfantaster”. Med TB i täten artikulerades orden: Struktur och symmetri är så överdrivet. Tråkigt. Let´s go wild! Vi vill ha sådan gran som moster Nettan alltid har. (Och hennes gran är alltid jättefin. Men that´s not me, liksom). Och vips var de igång. Total blandning av kulsorter och färger. Huller om buller. Gabriel hängde upp sina två dinosauriekulor (japp, du läste rätt. Chockerande, jag vet) ivrigt påhejad av sin far. Och där stod den avsatta grangeneralen mitt i infernot, med vackra röda kulor i händerna. Stirrade på granen. Rätt paralyserad för att vara ärlig.  ”-Kom igen Mami, sa TB. Ta inte ett steg tillbaka och granska. Bara häng upp liksom. Var inte så hämmad. Gå på känsla”. För mitt inre sa jag inte så lite väsande: Hördudu grabben, jag går aldrig någonsin på känsla. Jag går på planering. Structure gives freedom, you see”. Prisa gud att jag hade hunnit få ljusslingan och glittret på plats innan jag avsattes.

Foto på härligheten? Kommer naturligtvis inte på frågan. Eller jo, förresten. Ett enda litet foto på den enda lilla kula jag lyckades få dit. Det ska ni få.

BTW….Om ni tycker att jag verkar svårnådd över julledigheten beror det förmodligen på att jag måste grogga 24-7 för att liksom blir sådär härligt kreativt ohämmad älskare av ”more-is-more”. Tack för mig, hej!

 

 

4 thoughts on “Att flytta gränsen…..Grangränsen, alltså

 1. Här ligger vi nerbäddade ett par dagar och nu ser jag att ni gjort detsamma. Hoppas nu alla är på benen till jul hos er med.
  En sådan olycka TB var med om. Ryser i hela kroppen.
  Skönt att läsa att han har modet i behåll.
  Ser att ni börjar få ordning på julförberedelserna och du skall se att du vaknar i morgon med ett leende på läpparna när du ser vad dina finaste har dekorerat granen med hela sitt hjärta .
  Önskar er en jätte fin början på julhelgen vännen och ta nu hand om er .
  Kram

  • Tack finaste du. Trots sjukdom och annat har du alltid vänliga, värmande ord över till andra. Det är alltid så härligt att titta in här och se en kommentar från just dig. Ta väl hand om er också så hoppas vi på julefrid. Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *