Köksans bekännelser!

Yrken. Arbetsplatser. Rollfördelning. Titlar. Arbetsuppgifter. Att tjäna sitt leverbröd. Det där är bra spännande prylar. Inte minst att diskutera med människor eller kanske ännu hellre, i smyg klura på vad som är viktigt för just den eller den personen. Många av oss har  möjligheten och förmånen att göra högst personliga yrkesval. Det ska man definitivt ta vara på. En del är som besatta av titlar, själv struntar jag blankt i sådant trams. Man ska sträva efter att göra det man gillar – det där ökar möjligheten till ett gott liv. För egen del pläderar jag vilt för att skaffa sig ett så bra utgångsläge, ett så brett utbud som möjligt. För sannolikt kanske man inte vill precis samma sak när man är 30 år som när man var 18.

Jag visste tidigt, väldigt tidigt – när jag var sisådär 7 år, att det var i skolans värld jag skulle  jobba. Jag verkligen älskar skolan. och har alltid gjort. Detta till trots har jag varit på små jobbutflykter genom åren. Sommarjobb hade jag i presentaffär, på ett tvätteri, en sommarbarnkollo, ett bageri och i kassan på Åhléns. Helt okej ställen, men inget som intresserade mig för en fortsättning. När jag tog studenten från gymnasiets samhällsvetenskapliga linje valde jag att stiga in i restaurangvärlden som frukostvärdinna, servitris och bartender. Underbar tid. Det passade mig utmärkt. Jag älskade att lära mig nytt, organisera för arbetet, pyssla om och göra situationen speciell för gästerna. Under hela min studietid på Lärarhögskolan jobbade jag kvar extra på krogen, så även under mina första år som lärare. Sedan kom TB och sedan blev inte det yrket så lätt längre….

Lärarjobbet övergick i att starta älskade Svettpärlan och sedan valde jag den statliga rektorsutbildningen. Därefter tog jag en magisterexamen i utbildningsvetenskap. Under hela tiden har jag jobbat som rektor och jag gillar det skarpt. Det är omväxlande. Och utmanande. Fyllt av saker som jag är ganska bra på – organisation, struktur, målrelaterat arbete och en massa coachande samtal. Jag trivs väldigt bra. Detta till trots, när det öppnar sig en möjlighet att jobba i köket är jag inte nödbedd. Köksans bekännelse handlar om den härliga kontrasten till mina vanliga arbetsuppgifter. I köket kan varje arbetsdag ses som en individuell företeelse – med en klar början och ett klart slut. Vi startar i harmoni och välstädat, via rena snurren och kaos (som i uppställt) under lunchen till att städa i ordning och göra snyggt på eftermiddagen. Allt följer en speciell ordning. Arbetet flyter på utan speciellt mycket tankemöda för mig (disk och plock och matpåfyllnad har den effekten på mig). Jag småpratar med elever och lärare. Hinner skicka med lite omtänksamhet och känslan av att de blivit sedda och bekräftade av mig. Inga utredningar. Inga långa dokumentationer. Inget före och efter. Bara här och nu. Så trots att arbetet är ganska fysiskt krävande och tungt, lite stressigt och framförallt svårt (själva matlagningen för mig då) så har jag riktigt härliga dagar. Det där får jag väl tacka min semestrande make för…

Syster Yster har vabbat med Gabriel idag. Tusen tack, förstås….Nu har vi landat hemma, plockat upp väskor och fixat lite. En löptur är avklarad och maten har hamnat i magen. Nu återstår bara tvätten och soffhänget innan vi kryper till kojs. Redan onsdag imorgon…

Kram Mia

4 thoughts on “Köksans bekännelser!

 1. Och du är ju grym på det du gör!!!! Det vittnar ju skolan och dess personal om. Det är få som har den kompetensen och den känslan Mia! Själv klurar jag fortfarande på om jag gör rätt sak. Har också testat på diverse yrken, blivit antagen till fotografutbildning (nåja, väääääldigt länge sedan) och varit på g att starta eget. Vi får väl se var det landar…..Hoppas denna natt blir lugnare för er än den förra.
  Kram!

  • Åh tack söta du, vad gulligt sagt. Vi har det underbart på jobbet…..Ska gå och lägga mig nu. Hoppas ni också får sova gott….
   Kram Mia

  • Så gulligt sagt Diana…..Jag trivs ju toppenbra, men jag längtar efter restaurangvärlden ibland. Det kan jag inte ljuga om….
   Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *