Att lösa knarkfrågan!

För några veckor sedan kablades nyheten ut och sedan briserade helt plötsligt en våg av rykten. Ni kan ju bara tänka er….Gymnasieungdomar, men även högstadieelever, innehav men även försäljning. Och jag tror att vår lilla småstad har tvingats lära sig att det kan vara vem som. Föräldrar som kanske aldrig kunnat ana sig till detta. Men sanningen är ju, att ingen familj är garanterad att gå fri. Fel val kan alla göra oavsett etnicitet, social tillhörighet eller val av bostadsort. Att göra fel val ankommer inte på föräldrars yrken eller utbildningsbakgrund, ej heller på gällande inkomstuppgifter. Vi kan alla hamna där….

I dagens lokala blaska fanns en artikel kring knarkhärvan som nu tydligen bytt namn till haschhärvan. Och den fick väl pulsen och blodtrycket att stiga till nya toppnoteringar här i Happyvardag. För ibland undrar jag verkligen hur dum man får lov att vara egentligen.

Här i lilla småstaden har man tydligen hittat ett optimalt angreppssätt och det ekar igenkännande i mitt inre: Skolan, skolan…..skolan kan väl ta ansvar för det där. Vi lämnar över ett uppdrag till skolan. För i tidningen står det att läsa, jag citerar: ”Nu ska narkotikafrågan in i undervisningen på allvar (jaha, så vi har skojat bort den tidigare då eller? OBS, min kommentar). Inte bara som enstaka projekt. Den ska finnas med i skolarbetet mer eller mindre i alla ämnen.” Spännande tanke där…..För det är ju rätt vanligt att vi undervisar helt fristående om olika knarksorter.Sådär by the way liksom. Rätt vanligt faktiskt….

Man hoppades vidare att det som man betecknar som ett helt nytt arbetssätt(? vilket är nytt?Att skolan ska undervisa på allvar eller? Min kommentar) rent av skulle döpas till ”Karlskronamodellen om några år (ingen hybris här inte. Oh nej….Min kommentar). Det gäller att beskriva narkotikan också ur nya vinklar. Som moteld till allt förskönande som finns ute på internetsidor som Flashback till exempel. Lära ungdomarna att vara källkritiska på nätet helt enkelt.”

Alltså, jag tror f-n jag drömmer. När gick man i skolan? Och har man ingensomhelst verklighetsförankring kring vad som görs i skolorna av idag? Tror man på fullaste allvar att vi i skolans värld spelar med i den förskönande bilden, kanske till och med fördjupar den? Och som om uppövandet av ungdomars källkritiska förmåga på nätet per automatik skulle ge ett icke-användande. Varför ställer man sig inte frågan: Varför använder allt fler ungdomar alkohol och narkotika? Vad driver dem att pröva och att välja att fortsätta? Vad flyr de ifrån? Varför prövar man inte att försöka ta reda på orsaker till användande, istället för att lindra symptom? Och varför i herrans namn tror man att skolan är det allena saliggörande svaret?

Om någon bara vågade lyfta blicken! Om man bara vore lite normkritisk! Om man bara för en liten sekund försökte förstå den livsvärld våra ungdomar befinner sig i! Media som kommunicerar ut sina budskap om vad som identifierar en lyckad individ! Ett skolsystem som ställer enorma krav i tidiga åldrar och som skapar stress och press som om det vore den yttersta meningen med skolan av idag. En idrottskultur som står för tidig utslagning och elitism. Man behöver ju inte vara Einstein för att förstå – Förstå att subgrupperingar är här för att stanna, att stress och press måste hanteras på något vis och att känslan av att duga till måste stillas. Att känslan av sammanhang (KASAM) och tillhörighet är viktiga drivkrafter för vårt människosläkte. Och att det är vårt gemensamma ansvar att se till att alla får lov att hitta sin plats.

Jag menar förstås INTE att skolan INTE skall dra sitt strå till stacken- Jag menar förstås INTE att vi ska tolerera lite knark eller alkohol hit och dit. Jag menar förstås INTE att det måste vara synd om dem som hamnat där. Men skolan är INTE lösningen på alla problem här i världen. Bagatellisera inte våra ungdomars slitsamma väg till att bli demokratiska och samhällsdugliga medborgare. De lever rätt många timmar/dygn utanför skolans lilla värld. Glöm inte att fostra dem till medmänniskor. Vägled dem, tro på dem, fyll dem med mod, hopp och vilja. Och för guds skull, förled inte er själva att tro att lite källkritisk utbildning i skolan kan rädda dem från att skaffa sig en joint.

Amen!

12 thoughts on “Att lösa knarkfrågan!

 1. Herregud! Men alla vill ju alltid att skolan ska fixa allt. Allt från betyg till elevernas kärleksproblem. Självklart tar man upp ”drogfrågor” i skolan men att få ungdomar att avstå droger hänger ju på mer än det.

  Blä! Blir livrädd när jag läser om alla droger. Jag vill bara hålla mina fina underbara barn hemma och skydda dem för alltid!

  Kram

  • Visst är det läskigt Fia….tänk jag som har en 16-åring. Hu!
   Man hoppas ju att man fyllt dem med rätt grejer liksom
   Kram Mia

 2. AGGGGAAAAHHHH
  Blir så arg när jag läser sånt, herre jisses.
  Att vi lever i avsaknad av KASAM är ju ingen nyhet och värre tycks det bli.
  Drömmen vore väl att vi alla ”samhället” tog ansvar och hittade samarbetsmodeller som fungerar både förebyggande och hjälpande. Men nä nä.. här ska det skyllas på skolan, eller ensamstående föräldrar eller plats/ort.. det är hela tiden någon annans fel.
  Ja åter igen ser vi vart energin spills på fel saker.

  Måste också tacka dig Mia.. världens bästa Mia för att du tar upp så bra saker.
  Love to U

  • Just det Eva, näst efter skolan är allt de ensamståendes fel. Grrrr…

   Tack söta du för dina fina ord…Kram Mia

 3. Amen på det!
  Och du har så rätt, man ska nog stanna upp och grubbla på VARFÖR ungdommarna tar till ”bedövningsmedel” och vad man kan göra åt DET.

  Appropå ingenting – jag har nominerat dig till ”guldpennan” på blogawards. För den är du värd!

  Kram/Fina Frun

  • DEt är ju där man måste börja söka liksom.

   Och du, tusen tack för dina fina ord och en nominering. Jag blir så stolt att jag ryser.
   Kram Mia

 4. Instämmer med övriga, och dig! Bara för att föräldrar inte orkar/tycker sig ha tid att uppfostra OCH ge TID till våra barn. Bra att du som rektor vågar lyfta den här frågan, heja dig!!
  Kram Rosita

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *