Skolcool – Slutspurt!

Idag är jag rädd att jag iscensätter ett kollektivt avslöjande, men jag känner mig nödgad. För jag tror nämligen att skolans olika aktörer talar förbi varandra i sak. Och det blir så tokigt på så många sätt. Vad pratar jag om? Ja, de sista veckorna i plugget inför sommarlovet förstås – den så kallade slutspurten, vilken egentligen inte alls borde få finnas. Varmt välkommen till en ny skolcool hemlis signerad rektorskan.

Vi har precis äntrat läsårets absolut i särklass värsta veckor alla kategorier. Det är något så sagolikt fullspäckat i schemat. Folk yrar och virrar ihop saker och ting. Glömmer. Missar att informera. Allt och lite till ska hinnas. Och alla dessa förbenade kompletteringar inför betygssättningen. Pedagoger som går på knäna och som försöker bevissamla för vilket betyg som ska sättas, samtidigt som de har mängder av stoff de vill hinna med, massor av saker att rätta och checka av samt också all dokumentation som åläggs dem. Elever som är trötta och börjar tappa fart (en del har knappt styrfart) efter att ha levererat i så många ämnen under så lång tid. Sällan hinner de landa i ett väl uträttat värv, utan måste helt frankt ladda om. Drivandet efter att höja sina betyg alt behålla samma nivå är tärande, eftersom de inte får klara besked från sina pedagoger om det överhuvudtaget är möjligt för dem. Lägg därtill att dagarna blir längre, aktiviteterna fler och senare samt behovet av att bonda i kompisgäng växer sig allt starkare. Och sen alla stackars föräldrar…..Som ska försöka få sina barn att komma hem i tid, göra sina läxor samt komma i säng. Frustration som nästan sprutar ut genom öronen och känslan av att vara en dålig förälder. Föräldrar som också ofta har ett yrkesvärv och som börjar tappa fart inför stundande sommar och semester. Förutom själva skolan så ska man ju också hinna med tusen avslutningar i scouter och idrotter och i värsta fall har man en stundande åk 9 avslutning eller en student eller släktfödelsedagar eller…., syjuntor och kvällskurser, p-sammankomster och klassaktiviteter, grillningar till höger och vänster. Vad tusan…måste det alltid vara såhär……?

I min önskevärld respekterar vi alla aktörer varandra. Vi försöker att allt bättre synka en läsårsplanering som rymmer mjukstart och mjukavslutning – där kurser förläggs där de passar bäst, där pedagoger har avslutat den vilda jakten på bevisen, där elever har fått formativ coaching till att veta vad som är möjligt eller ej, där vi alla kan hjälpas åt att hushålla med krafterna för att orka allt bättre. I min önskevärld finns det mer utrymme till bonding elever emellan i klasser och i grupper, men också mellan elever och pedagoger. Jag menar naturligtvis inte att vi ska slappa de sista veckorna, men ända in i kaklet med full speta kan faktiskt ge ganska kraftiga krascher och en och en annan wiplashskada.

Jag skulle önska att slutspurt i alla dess former ska vara något positivt – det där sista man tar med sig till en ledighet och för att starta nästa termin med. Glädje, nyfikenhet, gemenskap, utmaning och utveckling! Livsviktigt! Till och med avgörande kanske! För framtiden! Amen….

Underbara tisdag med sommarvärme idag med – så härligt underbart att svettas. Jag bara älskar denna årstid! Snälla låt sommaren ha kommit för att stanna! Snälla låt sommaren bli lång, varm och solig! Allt vinterelände – all kyla – all blåst är förlåten. Promise! Jobbedag, handling och så lite städ av golv. Lekparkshäng medan TB var på akademiträning och sedan hem till huset. Maken är i Kalmar och spelar in inför helgens stortävling där och vi andra ska nu ta en kvällsfika på altanen. Vardagslyx när den är som bäst….Imorgon ska Gabriel ha inskolningsdag i sin nya skolklass på Svettpärlan. Kul!

Kram Mia

 

10 thoughts on “Skolcool – Slutspurt!

 1. Jag tycker att man sänder ut fel signaler när man har massa ”omprovstillfällen” ”extra kurser” och vissa fall ”sommarskola”. Typ: skit i skolan för det ordnar sig ändå…

  Vi har, tack och lov, dragit ner rejält på detta daltande på slutet.

  Keep up the good work!

  Kram

 2. Så sant, men det är en underbar tid just nu ändå! Hoppas du anmält dig till rektorstycket på twitter Mia där hade det varit kul om även du syns och hörs!

 3. Ja, visst är det fullt upp nu. Det är minst sagt förvirrande att vara nykomling på jobbet när allt surrar och pyser.

  Så spännande för Gabriel med inskolningsdag förresten. Att det redan är dags alltså. Härligt!

  Ha en fin kväll vännen!
  Kramar

 4. Spännande dag för Gabriel 🙂 Sebastian hade sin igår och det var så lyckat. Nu blir de skolbarn.
  Hör på bussen att många redan lagt skolan bakomsig och räknar dagarna till skolavslutningen och att det sticker tidigare på dagarna nu när det är härligt väder att hänga ute istället för i skollokalerna.
  Önskar också att sommaren är här för att stanna. Kram

  • Måtte det vara så….
   Och visst tar de lov i förväg, men det vet vi ju i skolan – varför lockar vi inte dem med något annat?
   Kram Mia

 5. Ja, det är frågan, måste det alltid vara så?!? Som musiklärare behöver man den största av alla koncetrationer de veckor eleverna BARA vill sluta SNART!!! Puh!!! Menb det går alltid, vi kommer alltid i mål, på det ena eller på det andra sättet.

  Kram

  • Yes indeed….Och allt fint som ska övas till skolasvlutningen. Förstår att det är en tuff period för er musikpedagoger…
   Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *