Skolcool – Barn hjälper barn!

Kärlek, värme, medmänsklighet och solidaritet – kanske är det de vackraste av ord på vår jord. I skolans värld har vi ett stort uppdrag i att gestalta värdegrunden i vardaglig handling – inte bara inom vår egen skolenhet och mellan alla våra aktörer här. Att kunna visa solidaritet med ensamma eller utsatta. Att kunna visa empati och omtanke. Att veta att alla faktiskt kan göra skillnad. Att få uppleva den enorma tillfredsställelse det är av att kunna hjälpa någon annan. Att känna sig viktig. Skolcool är idag tillbaka med en berättelse från verkligheten anno januari 2012.

Solidaritetshandlingar bör naturligtvis integreras i den vardagliga verksamheten i allra största möjligaste mån, men detta behöver förstås inte utesluta en mer övergripande fokuspunkt. På Svettpärlan valde vårt F-5 spår detta år att ta sikte på Barn hjälper barn! Vi har genom åren provat en mängd olika projekt och för all del varit nöjda varje år. Att vi vill satsa på ett projekt som ökar medvetenheten hos våra barn (kanske också föräldrar, släkt och vänner – vad vet jag…) är ställt utom allt tvivel. Vi tror att det inom vår enhet skulle vara ganska enkelt för eleverna att ”bara skänka” lite pengar till en insamling. De flesta skulle inte märka av det speciellt nämnvärt – ekonomiskt alltså. Men att som elev få göra gott för någon annan känns mer angeläget. Förra året hade vi operation julklappen, där vi varje familj köpte saker enligt en lista och sedan svepte vi in detta och skickade till Human Bridge. Uppskattat och mycket tankeväckande. I år valde pedagogerna att ta detta ett steg vidare.

Kontakt togs med det lokala gymnasiet och deras linje samhälle/internationell. Två underbart goa tjejer, Hanna och Caroline,  och deras härliga rektor Leif  blev våra samarbetspartners. Dessa tjejer har valt att ordna en insamling till barnhemmet Kingdom Life i Sydafrika som examensarbete och de kommer själva att resa ner dit med pengarna. Våra elever fick information samt se film från linjens tidigare besök därnere. I klasserna F-5 valde man sedan lite olika förfaringssätt kring insamlingen, men variation förekom även inom klasserna. Några har skänkt pengar, andra har sålt saker, flera har bakat och stått på torg med försäljning men framförallt (och det som värmer ens hjärta nästan mest av allt…) har många kommit med sin veckopeng/månadspeng och lagt i insamlingen. Att se små 6-åringar stå där med sina pengar i hand och lämna till barn som behöver kläder och leksaker och hygienartiklar och mat och….Jag blir så stolt så jag tror nästan att jag spricker.

 

 

På vår luciasoaré valde vi att be publiken skänka en slant eftersom vi uppmärksammade insamlingen med bland annat afrikansk sång. Vi fick in lite över 2000kronor vid detta tillfälle. Personalen hade estimerat att insamlingen totalt skulle kunna ge ca 9000kronor. Förra veckan kom tejerna ut hit och via en överlämningsceremoni fick de ta emot….Håll i er nu….22.704 kronor från Svettpärlans insamling. Allt detta filmades och tidningen var på plats. Den 6 februari reser de till Kingdom Life och tjejerna kommer att filma från sin resa samt komma tillbaka för att visa oss. Våra elever är så enormt stolta över sin insats…..Solidaritet och Barn hjälper barn. Det här har gett oss mycket värdefull insikt och bra diskussionsunderlag. Och framför allt har våra elever varit otroligt engagerade. Hoppas vi kan sprida detta vidare så att fler barn får möjlighet att hjälpa andra barn.

Tisdag och hjälp…jag tror minsann att rysskylan har intagit vår tillvaro. Hu, så kallt! Och senare i veckan estimeras det snö i mängder. Därmed är det som gjort för en lång myseftermiddag/kväll på hemmaplanredan idag. TB ska plugga NO inför sitt astronomiprov och maken och jag ska planera för helgens lilla bjudning. Hihi…jättekul. Jag älskar att fundera kring menyer och dryck och arrangemang. Kram till er alla

5 thoughts on “Skolcool – Barn hjälper barn!

 1. Toppen projekt 🙂 -Visst är det enkelt att bara skänka en slant. Men när det istället skapar ett äkta engagemang vet man att budskapet har gått fram och gör en skillnad både i sitt eget och andras liv!

  Kram

 2. Många bäckar små… tänk vad skillnad ni kommer att göra för dessa barn i SA och vilket slut på examens arbetet för tjejerna. Wow….
  Lycka till med planerandet av bjudningen. Alltid kul. Kram

 3. Fantastiskt! Jag läste om det i tidningen! Sånt bra samarbete över alla åldersgränser.

  Fantastisk skola du verkar ha också! Det händer så mycket!

  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *