Downsiza everything…

Rubriker i diverse tidningar låter oss få veta att om man vill vara riktigt inne – i betydelsen moderiktig, med i tiden – då ska man downsiza. Framförallt ska man downsiza julen. Av artiklarna att döma finns det en hel drös människor som vågar detta. Som har satt ner foten och vågat säga ifrån. Inte visste jag att det fanns regler eller en speciell sorts manual för hur ett julfirande ska se ut. Alltså jag måste leva i någon slags skyddad värld eller så, för inte någon i min bekantskapskrets har ett julfirande som är exakt likt någon annans. Jag har aldrig hört människor resonera kring vem som har gjort mest rätt enligt manualen eller vem som bryter mot vilka regler. Ingen har någonsin jämfört sitt julfirande med någon annans. I vår lilla fiskdamm får man vara precis hur olik andra man vill. Ingen förväntar sig att behöva stå till svars för sina val, än mindre försvara dem. Så vad då downsiza? Jämfört med vad? Inte aktuellt hos oss med andra ord…

Annars tycker jag att just downsiza i sig är ett trevligt uttryck. Människor som stannar upp och reflekterar över sin tillvaro, sin livsvärld. Människor som vågar bryta upp och göra något annat. Människor som insett att man inte alltid kan förse sig själv med både hängslen och livrem och störtkruka och flytväst och…Människor som vågar leva efter devisen att man inte kan ha alla svar i förväg och att man måste grunda sina beslut på både förnuft och känsla. Oavsett om det handlar om att flytta från storstad till landsbygd, att byta jobb/karriär eller helt enkelt göra saker lite mera light i sin tillvaron.

Nä, julen har jag inte downsizat alls – den är planerad utifrån rådande omständigheter och de önskmål samt behov vi har just nu.Men ett ganska downsizat liv, det lever vi absolut. Det blev ju en naturlig downsize då Gabriel föddes för 5.5 år sedan och sedan har vi fortsatt att vända stenar i olika omfång och med olika intensitet, men ändå….Det tog längre tid för mig än för maken att inse att man inte kan vara överallt alltid. Att man inte kan glänsa i olika arenor samtidigt. Att tid och ork är en begränsande faktor som man  måste ha med redan i planeringsskedet. Och även om jag det senaste året känt mig ganska lyckosam, måste jag ändå påminna mig själv, till och med bromsa mig själv, då och då. Jag har nämligen en naturlig fallenhet för att ständigt öka kraven på mig själv.

Idag har vi dock downsizat hela tillvaron i Happyvardag. Jag ropade nämligen hej alldeles för tidigt….Gabriel var ju ganska pigg och ok tisdag kväll och igår, men inatt slog det till igen med full kraft. Dunderfeber, huvudvärk och krupphosta – jag tror inte att jag sovit mer än max 15 minuter åt gången. Lade jag mig bredvid Gabriel i sängen, blev det för varmt och han sparkade vilt omkring sig. Lade jag mig i soffan eller min säng, ropade han genast efter mig i panik. Och däremellan medicinering, bubbelvatten och altanvandring. När vi klev upp imorse kände jag mig helt mörbultad. För att inte tala om hur jag såg ut. När mitt ansikte dök upp i spegeln ryggade jag tillbaka – heltidsfestande partypingla modell ej iordninggjord what so ever. Bläh! Tur att jag hann med gårdagens variabler på to-do-listan, samt även lite av dagens. Maken, som också är förkyld, hostig och med halsont, behövde plötsligt inte åka in för att laga lunch  på grund av ett ganska stort bortfall på fritids och därmed blev det en beordrad downsize för honom.

Idag har vi bara betat av dagens to-do-lista – hämta extrabord och fixa inslagning av sista paketen. Vid TB:s långträning ikväll (17.45-20.45) skall jag försöka handla citron/lime och lite dill. Jag hade dessutom tänkt mig lite ål till julbordet men se…den har blivit rödlistad. En enda affär hade en licensierad modell och nu ber jag en bön om att det finns kvar där. Det blev brunch för oss idag och till kvällen blir det köpemat. Downsizat så att det förslår…..Imorgon blir det de sista julbestyren samt ett litet inlägg om vårt julfirande. Varmt Välkommen åter! Kram Mia

6 thoughts on “Downsiza everything…

 1. Stackare.. lider verkligen med er, dig och din lilla prins.
  Men tror inte för ett ögonblick att du såg så hemsk ut, för jag tror att du var lika vacker som vanligt.. endast ett litet märke av nattens mammavård.. och vad kan väl vara vackrare än det?

  Nu ska jag hålla alla mina tummar och tår för att make, Gabriel blir piggare till julen och att du raringen får lite extra energi.

  Kramar om i stora lass

 2. Vad jobbigt för Gabriel med denna krupphosta. Hoppas innerligt att han får en lättare natt inatt.
  Ja du downsiza julen skall man göra enligt alla modemagasin som visar hur det skall se ut med design prylar överallt. Lite motsägande .Tror faktiskt att denna design karusellen får fler att må dåligt över att de inte kan bräka varandra ekonomiskt när det är så vackert med alla små röda tomtar och granris i stugorna.
  Här i storstan kan man lätt spendera flera månadslöner på lite julpynt när man ser vad som erbjuds.
  Bryr mig bara om att sprida glädje och lite mys under julen så jag pyntar gärna med ärve tomtar och barnens pynt som betyder så mycket mer.
  Helt underbara tomtar ni har där hemma.
  Hoppas verkligen ni får en lugnare natt . Kram

 3. Håller med, tycker också att det är märkligt att jämföra jular och hitta något som är mer rätt. Alla har väl sin jul och måste hitta det som passar just dem och deras familj. Inte aktuellt att downsiza här heller 🙂 Kram

 4. Instämmer, skönt med människor i sin närhet där alla gör som man själv vill och tycker med julen (och annat).
  Stackars Gabriel. Och dig såklart. Krya på kram!

 5. Man måste naturligtvis anpassa sitt julfirande efter rådande omständigheter vad det nu kan vara…

  Olika förstås!

  Men med en liten sjukling får ju livet andra proportioner och man värdesätter annat och tempot dras ner.

  Det där viktiga var ju inte såå viktigt, egentligen…

  Hoppas på snabb bättring till det blir tomtedags!

  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *