Skolcool – sjuka barn

Är det där med två feberfria dagar innan återgång till skolan bara en myt som uppstått bland pedagoger runt om i Sverige. Och kräksjukan, ska man verkligen behöva hålla sitt barn hemma om ett syskon eller förälder åker dit? Är det okej att gå fram tills dess att snuvan är grön och hur i herrans namn ska man få ihop hela tillvaron om man har flera barn och gärna på olika enheter, så att man liksom kan få ut maximalt av olika smittor? Ja, så här i ”alla-möjliga-influensor-perioden” passar det väl utmärkt att diskutera detta ämne. Dessutom är det högintressant dagen till ära, då rektorskan själv har sjuk liten son OCH verkligen måste vara på plats på skolans julavslutning. Ack ack ack….

Ställen med många människor i allmänhet och barn i synnerhet är extremt infektionsheta. De flesta skolor och förskolor jag vet har någon typ av policy kring sjukdomar, frågan är om alla föräldrar är medvetna om denna. I många fall tar vi pedagoger gärna för givet att sunt förnuft ska gälla. Det vi ofta glömmer är att vad som är sunt förnuft för en person, inte per automatik är sunt förnuft för någon annan. Och utifrån vår egen värld har vi sedan en tendens att döma och värdera. Och någonstans inom mig har jag full förståelse för att det är svårt att få ihop tillvaron ibland och att en sjukdomsdag/vabdag kan ställa till med ganska mycket elände för en familj.

Man kan inte ha regler kring allting och framförallt kan man inte som pedagog agera polis eller domare kring vem/vilken som är tillräckligt friska för att få vistas på sin skola/förskola. Men samtidigt blir man ju rätt lack på föräldrar som skickar sina barn när övriga familjen ligger i vinterkräksjukan. Eller när barn kommer med igenbolmade ögoninflammatoriska springor i ansiktet. Eller när de är uppenbart infekterade. Många är våra elever, främst de allra mest studiemotiverade, som absolut inte vill missa en dag eller inte ens en lektion. Ska man hylla dessa som släpar sig till skolan, eller ska man påtala för dem att de smittar ner andra? För det är ju precis det allt handlar om. Alla dessa smittor som far runt i vänstervarv och som har en tendens att bli som en tillsvidareprenumeration. För att bryta mönster måste egentligen alla vilja dra sitt strå till stacken och det där kan man ju inte få till genom regler. Dessutom är vi ju ganska många pedagoger som inte lägger oss i första taget och man kan ju bara fundera kring hur många vi själva hinner smitta ner på den resan. Å andra sidan vet du ju inte vem som smittar vem då du besöker en affär, håller i en kundvagn, sitter i ett väntrum, åker kommunalt etc….Rektorskans sunda förnuft säger att vid magåkommor, då stannar man hemma. Gärna någon dag extra än man tänkt från början. Urgh….Det tar nämligen tid att hitta en normal balans igen. Feber i sig är ju ingen smitta och där måste man utgå från sitt barns allmäntillstånd. Ögoninflammation=hemma och likaså ilskna förkylningar. Hoppas att jag lever som jag lär…..

Själv borde jag aldrig skrivit det där om att få sova på nätterna – det fick jag veta ganska surt inatt. Vaknade 00.40 av att Gabriel lät hemsk i sin andning. Han har ju haft några tillfällen med falsk krupp innan, så även TB under sin uppväxt, varför jag ändå kände mig ganska lugn. Lugn var dock långt ifrån det ord man kan använda om herrn himself. Stackaren…han hade sådan panik och fäktade febrilt med både armar och ben. I med medicin och sedan på med kläderna för att genomföra altanvandring. Ett par timmar senare bäddade jag ner oss sittandes i soffan. Någonstans där mitt i natten tänkte jag att han ändå kanske skulle kunna vara pigg nog för en liten sväng till julfesten på förskolan. Hör och häpna, hur var det nu med att leva som man lär? Nästan dos medicin vid 05.30 och då kan jag meddela att jag inte funderade på någon julfest för Gabriel längre. Brännhet! Och svårandad. Nice! Not! På Svettpärlan har vi julavslutning idag och vi är hyfsat ont om folk. Själv håller jag i betygslunchen för våra kära elever i åk 8 och 9, där betyg ska delas ut och tal hållas och mat serveras. Nåväl….

Hur gick det då? Jodå….Vi tog en lugn morgon och vid 10 kom farmor/svärmor som en hjälpande ängel. In for jag och höll tal och delade ut betyg för åk 8 samt därefter serverade dem en underbar tvårättersmeny. Farmor skjutsade in TB till hans betygslunch klockan 12, innan hon och Gabriel återvände till hemmets lugna vrå. Allt flöt på fint idag vid 14.00 var jag hemma igen. Då hade allra käresta syster varit här med nybakade muffins till vår lille sjukling. Vilka underbara människor vi har runt omkring oss! Lunchen idag bestod av helstekt fläskfilé med pommes och rödvinssås samt marrängsuisse till dessert. Det verkade som om alla var nöjda och glada!

Nu har maken landat hemma och även han är risig – ont i halsen och hosta. Stackarn….Och stackars mig med två små sjuklingar att ta hand om. Tur att vi har jullov, så att det där med policyn kring att stanna hemma när man är sjuk inte behöver aktiveras. Det var ju det där med att leva som man lär….

Tisdagskramen kommer till er här….från Mia

11 thoughts on “Skolcool – sjuka barn

 1. Jag har alltid trott att jag inte får hålla min son hemma från skolan om vi andra är magsjuka, men jag kanske ska tänka om, fråga vad fröknarna tycker……
  Hos dagmamma är det benhårt, det vet jag 🙂

  Stackars Gabriel med krupp och att du lyckas behålla lugnet, det gör inte jag akuten blir det här…..men jag ska skärpa mig, jag lovar, och så har jag ju kruppmedecin hemma nu förtiden 😉

  Kram

 2. Att sunt förnuft inte är det samma hos alla är så sant, men en sak är iaf säker och det är att jag håller helt och fullt med dig gällande dessa besvär.

  Sen så måste jag också erkänna.. jag har varit sämst på jorden att stanna hemma själv, jag jobbar på det och har kommit en lång bit på väg.
  Se nu, nu är jag hemma.. hela tiden.. inget jobb 😉
  Salvar gör jag också eftersom Du är så go som sänt den till mig 😀 Tack sötis.

  Men lilla Gabriel, maxad otur.. när det är julavslut å allt.
  Å den där hemska skällande hostan är inget skoj, har ju 2 söner som haft det samt astma samtidigt.. bläää för dessa nätter.
  Krama honom från mig är du snäll.. hälsa att han är tapper.

  Kramar om finaste Du och önskar en fin tisdagskväll tillsammans med dina sjuklingar

 3. Stackare! Inte kul att vara sjuka nu innan jul – får hålla tummarna för att det går över.

  Har också haft en son som skällde som en hund när han hostade men det gick över med tiden.

  Skönt att ni slutar idag – här går de tom torsdag!

  Det är snålt om tid!

  Kram

 4. Jag tror du har järnkoll Kristina…definitivt.

  Jag är också så dålig på att stanna hemma Ewa, men jag jobbar på det. Vad skönt att salvan kom fram idag. Hoppas hoppas att du ska bli bättre nu. Gbariel hälsar och tackar för den varma kramen från ”hon som heter som min farmor”.

  Kram Mia

 5. Cecilia…stackars er, ända till torsdag. Byta kommun kanske? Hihihi…

  Tack söta A. Vi gör vårt bästa…

  Kramarna tillbaka min Fraggel…

  Kram Mia

 6. Skönt att allt löste sig för dig under dagen. Hoppas nu att killarna kryar på sig och att ni slipper alltför många uppesittar nätter innan jul. Styrkekramar

 7. Jag hade gärna bytt kommun – men utan att flytta!
  Av många olika anledningar.

  Går det? Ska undersöka saken! Hi Hi…

  Bodde på Skomakaregatan innan och när jag ser Bogmästarekajen känner jag fortfarande att jag ”kommer hem”!

  Trevlig LEDIG onsdag!

 8. Mariette, ja uppesittarkväller/nätter är ju inte så kul precis…

  Tack Diana…

  Har du en snäll kommun så….Cecilia. Var ni möjligtvis på Maxi idag?

  Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *