Historiska strövtåg

D-dagen, Operation Market Garden, Paulus, Antisemitism, Pearl Harbour, Barbarossa, Stalinggrad, 6:e armén, blixtkrig, Hitler, Krüger kraschen, Winston Churchill, Axelmakterna, brända jordens taktik, The man who dropped the bomb, förintelseläger, Manhattanprojektet, Heinz Gauderian, kniptångsmanöver, The new deal, Little boy och fat man, branden i riksdagshuset, Mein Kampf……….and so on…… Kan ni gissa vad vår helg har handlat om?

I SO:n har TB och hans klass hållit på med….ja just det…Mellankrigstiden och Andra världskriget. Och så himla mycket denna mamin har lärt sig. Jag undrar i mitt stilla sinne vad jag själv höll på med under mina historielektioner och jag kan garantera att mitt betyg inte på något sätt harmonierar med befästa kunskaper i aktuellt ämne. Vidare inser jag att de kunskaper vi tillägnade oss inte på något vis motsvarar det elever av idag ska kunna. Maken och TB har fört långa ingående samtal och jag har känt mig som en japan på semesterutflykt. Idag lämnade han in sitt arbete – redovisningen av kursen bestod nämligen i att konstruera sitt eget prov på hemmaplan samt att svara på de frågor man själv ställt. Oerhört spännande att följa TB:s tänk kring provupplägg samt funderingar kring vilka frågor som egentligen svarar på vad. Att detta också skulle matchas mot kursens kunskapskrav och mål gjorde det till en än större utmaning. Låt mig nöja mig med att konstatera att jag är väldigt impad av min son. Och min make…

Så håll tummarna för att vi ikväll kan diskutera något annat som mamin kan något om till middagen. Arbetsdagen innebar ett kraftigt manfall till eftermiddagens pedagogiska fikastund, varför jag helt sonika ställde in. Så vips blev det en tidigare dag än tänkt….skönt! Jag har nämligen en ganska fullspäckad mötesvecka och inte jordens allra roligaste event heller så…På hemmaplan lär det bli spel och mys  för hela slanten ikväll. Och vi ska försöka röja upp lite efter Beruts framfart. Vi har nämligen haft flygande rutschkanor och annat skoj under natten till idag. Imorgon blir det en ny hemlis i Skolcool – varmt välkomna då! Igen! Kram Mia

 

10 thoughts on “Historiska strövtåg

 1. Javisst är det mycket de ska kunna!

  Än” värre” blir det…vet jag som haft/har båda sönerna på Natur.

  Spanska och filosofi fick äldste sonen diskutera med maken, franskan får ponnysonen klara själv då ingen av oss läst det…annat än att det är likt spanskan ibland förstås.

  SO är väl mer min grej, men vilka inlämningsuppgifter de har! Inga dåliga arbeten de begär!

  Det här att konstruera provet själv efter kriterierna låter intressant!

  De är såå duktiga ungdomarna och intresserade, tycker jag.

  Trevlig kväll!

 2. Jag är övertygad om att vi återupptäcker en massa och lär oss på nytt av våra kära barn.

  Vad duktig han är din TB. Roligt sätt med inlärningen förresten 🙂

  Kram på dig!

 3. Vilken duktig kille din TB 🙂
  Alla mina barn har haft historia som favoritämne, så här hemma har det också diskuterats massa åldriga fakta, men jag gillar ju det skarpt.. Alltså diskussioner med barn och ungdom 😀

  Massa med kram

 4. Jag var alltid oerhört ointresserad av historia i skolan. Men det känns som att det handlade mycket om slaget om hitan och slaget om ditan på den tiden. Och Grekland. Nu var ju detta SO, men i alla fall…

  Jag är betydligt mer intresserad nu så det lär bli roligt att lära sig genom Annie sen.

  Bra att huset står kvar efter stormen! God natt och kram!

 5. Du kan ju alltid ösa från de djupa kunskaper vi skaffade
  oss under studieresan till dåvarande Östtyskland……moahaha.
  Skämt och sido, Sachsenhausen var läskigt och faktiskt något jag tänker på ibland.
  Kram/Marie

 6. Bara lugn Giraffemma…det kommer. Och då kommer du att längta efter äppeldelningen, tro mig…

  Hahaha Marie…Det var faktiskt en rätt spooky resa överhuvudtaget. Jag visade bilderna för TB. Han skrattade mest åt min friss.
  Hoppas allt är bra med dig. Kommer ni ”hemåt” nångång?

  Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *