Skolcool – Crossover

Under flera år har det varit ganska ”inne” med crossover i allt från matlagning via klädstil och då även till skolans verksamhet – fast här kallar vi det gärna tema. Tema kan stå för en mängd företeelser i skolans värld och framförallt brukar omfånget och djupet variera. Det finns skolor som har profilerat sig med sitt tematiska arbetssätt och det finns en utbredd uppfattning om att det skulle vara mindre pedagogiskt riktigt att undlåta detta arbetssätt. Personligen har jag förstås min alldeles egna uppfattning….är ni nyfikna på den? ….Skolcool är alltså mitt sätt att röja hur vi som inre aktörer i skolans värld ser på olika variabler och företeelser inom vårt verksamhetsområde. Jag hoppas att jag skall kunna ge er lite ”inside-information”, så att ni lättare kan förstå vår värld. Självklart är ni som alltid varmt välkomna med synpunkter och frågor i kommentarsfältet.

Tematiskt arbetssätt benämns i vår nya läroplan (Lgr 11) som ämnesövergripande undervisning. Och ämneövergripande undervisning är bra, riktigt bra till och med. Men aldrig på bekostnad av det ämnesspecifikas utrymme. Jag tror ju på att dessa företeelser skall harmoniera – att de ska balanseras. Och det, det är pedagogernas angenäma uppdrag. Det är vi som skall sy ihop en läsårsplanering med variation, likväl som en F-9 planering med dito. Kravet på eller önskan om variation gäller förstås även arbetssätt och metoder – individuell uppgift vs gruppuppgift, skrivuppgift vs muntlig, olika estetiska uttrycksformer likväl som olika redovisningssätt. Mångfald, mina vänner…Mångfald är ett keyword helt enkelt. Men att tro att man skulle kunna läsa allt i skolans värld i temaform är för mig per automatik omöjligt.  Det krävs variation även här för att elever, och pedagoger, ska uppskatta detta. Och jag tror att renodlad ämneskunskap, nertrattad kunskap, mängdträning och insnävning har sina fördelar också. Precis som jag tidigare berättat står Svettpärlan för en ”godbitspedagogik” – lite av allt möjligt, variation, gott och blandat…..name it…

Just nu kör vårt 6-9 spår en crossover hos oss. Så spännande! Som vanligt är det mesta mycket hemligt och jag tror inte att de direkt har listat ut vad allt skall landa i. Dag 1 inleddes med film för samtliga elever – The day after tomorrow. Därefter följde gruppindelning och filmdiskussioner. Innan eleverna lämnade skolan denna dag fick de veta sin grupps specifika uppdrag för nästa dag – nämligen att utbilda sig i ett yrke. Idag har vi alltså haft yrkesutbildning och en hel massa externa människor på besök för föreläsning och inspiration. Vi har läkare och sjukvårdspersonal, projektledare, präster, politiker, agrikulturell vetenskap och ingenjörer mm mm mm. Och imorgon smäller det…..Glöm inte att titta in här och uppdatera er. Jag kan tyvärr inte avslöja mer här och nu…

Att koppla samman olika ämnen, med sina specifika kursplaner och kunskapskrav är  ett alldeles utmärkt sätt att ta sig an en del områden. För många barn blir det lättare att förstås sammanhang och helheter då ämnen temaläses, istället för var för sig. Man brukar skoja om lågstadiefröknarna förr som läste om katten och gick som katten och lät som katten och…(svenska, idrott, musik…Hehehe) men faktum var att de var något hett på spåret. Att ämnesövergripande ta sig an arbetet med rymden eller vatten eller tidslinjen eller yrken eller jordens skatter eller uppfinnare eller kläder eller maträtter eller bostäder eller samhällsstrukturer eller……det är ju jättekul. Att involvera så många ämnen som möjligt och hitta stöd för detta i Lgr11. Att inte sällan arbeta i tvärgrupper över åldersgränserna ger ofta värdefull kunskap och lägger grunden till den livsviktiga skolatmosfären, där elever känner varandra och inte är rädda för dem som är äldre. Att släppa ordinarie skolschema och arbeta med detta  på heltid är ljuvligt. För oss på Svettpärlan är detta ett härligt arbetssätt som vi använder oss av i full skala mellan 2 och 5 ggr/läsår. Mer orkar man inte…Inte om man ska göra det riktigt bra och det vill vi ju. Det ska ju inte gå slentrian i detta. Och som eleverna uppskattar när vi går tillbaka till ursprungsschema, lektioner och ämnen. Precis som det ska vara!

Igår hann jag minsann inte uppdatera mig inne hos er godingar…men ikväll kommer jag på besök. Tisdagen försvann i ett nafs med ett härligt besök av min forne idrottslärare från lärarhögskolan. Möten och efterarbete av gårdagens p-möte stod också på agendan. Och nu har jag landat på hemmaplan. Brasan är redan tänd och mörkret på väg att sänka sig. Jag ska ta itu med fix av Chicken oriental style och sen blir det tv-mys, bloggläsning och min goda bok. Imorgon avslöjar jag vad smällen på skolan handlar om….Väl mött igen, vänner…Kram Mia

11 thoughts on “Skolcool – Crossover

 1. Vilket engagemang och intresse för eleverna och nya sätt att jobba ni verkar ha på din skola. Så duktiga ni är!

  Synd att inte mina flickor kan gå där. Det blir lite för långt…

  Kram

 2. Vilket spännande projekt för era elever! Kommer definitivt på ett dagligt besök imorgon för att se vad du har på lut 🙂

  Vilken god tisdagsmeny förresten. Önskar att jag var lika ”hittepåig” med mina menyer.

  Kramar

 3. Det är så roligt att spetsa till det. Och man får ju sådan härlig respons. Ja det är synd…prästgårdsdrömmen….men ni kan ju alltid komma och hälsa på…

  Vad bra Linda, för jag har mycket kul att berätta…
  Välkomna åter

  Kram Mia

 4. Vad skoj.. riktigt spännande.. som jag sa till Linda att ibland önskar jag mig liten igen.

  Tänk att få gå på en skola som er.. vilken dröm 🙂

  Kramar om fin fin bruden och önskar en fin tisdagskväll

 5. Vilket engagemang! Jag blir mållös, vilket jag iofs ofta blir när jag är här inne. Önskar att du bara kunde låna ut lite av din energi. Bara lite…!?! Du får tillbaka det igen. Jag lovar!

  Kram!

 6. Som alltid ett ämne som visar hur unik du är och skapar en skolvärld med det lilla extra som följer eleverna genom livet. En fantastisk grund att stå på.
  Funderar på att gå med i föräldrarrådet i dotterns skola för du ger så mycket kött på benen att man vill införa ett och annat om man har chansen att påverka.
  Spännande morgondag att se framemot! Kram

 7. Intressant och nu är jag nyfiken =) Du måste ju vara helt underbar, önskar någon som du fanns på min dotters skola =) Kram fina

 8. Jag blir alldeles varm i kroppen när jag läser om ert engagemang och intresse!
  Tänk om Svettpärlan hade funnits när jag var liten, eller i min stad. Eller allra hellst, tänk om mina barn fick gå på Svettpärlan!
  Du är underbar Mia! Du och alla dina medarbetare!
  Kepp up the good work honey!
  Kram i massor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *