Pensionsval

Alltså vi börjar ju bli till åren maken och jag – 44 och 42 år nu i augusti – och det måste ju vara det. Åldern alltså! Det måste vara åldern som tar ut sin rätt och som gör att man börjar att tänka pension. Förvisso uppmuntras man väl via reklam att ta sig an denna stora framtidsfråga redan i så där 15 års ålder (ups…viss överdrift, men ändå) och är det så att du byter jobb så blir den extra aktuell. Själv är jag ganska ointresserad. Jag vet att det låter förmätet och hemskt, men jag prisar en högre makt att vi inom företaget anlitar rådgivare som sköter alla dessa ting åt en (läs mig). Jag har väldigt svårt att relatera till mig själv som pensionär….

Maken har ju bytt jobb. Maken har nog faktiskt fått den bästa arbetsgivare man kan ha – om jag får yttra mig i alla fall. Och det får jag ju för jag är ju chef . Inte heller vilken chef som helst, utan hans chef. Ja, ni kan nog nästan gissa att han gör vågen. Dagligen! Nåväl, lagom vid anställning kom det hem två viktiga brev till honom. Av någon outgrundlig anledning föll det på min lott att fylla i de i ena brevet medföljande blanketterna. Genom åren tror jag att maken kan ha utvecklat en mycket svår form av allergi mot just blanketter – eventuellt fanns den redan innan jag kom in  i hans liv. Vad vet jag? Vad jag vet är att denna allergi har eskalerat. Medföljande brev tror jag att jag bara skummade igenom (i bästa fall) och direkt tog jag itu med en på måfå vald blankett ur högen. Ingen lätt uppgift mina vänner…Man ombads vänligt men bestämt att fylla i ALLA tidigare arbetsgivare och för maken blev det väl cirka 7. Det gick ändå ganska lätt. Sedan skulle man fylla i exakt när i tiden man var anställd på varje ställe samt hör och häpna, vilken pensionsförvaltare respektive arbetsgivare är ansluten till. Jo men tjena….såg framför mig ett antal telefonsamtal och många förlorade arbetsminutrar. Som av en händelse slänger jag då ett getöga på försättsbladet som käckt gör gällande att blankett A, den ska man bara fylla i om man har arbetat utomlands. I rena glädjeruset glömde jag att banna mig själv för att jag inte läste igenom instruktionerna lite mer noggrannt.

Så jag tar fram blankett B. Betydligt mer tilltalande layout. I instruktionerna (som jag nu läser extremt noggrannt och högt för mig själv) framgår att denna blankett skall fyllas i om man uppfyller följande två kriterier: Född efter 1952 – check. Börjat på nuvarande arbetsplats efter 1/1-09 – check. Därmed läser jag vidare. En rad olika arbetsgivare räknas upp och man skall kryssa i om man arbetat för någon av dessa efter 28 års ålder. Annars kryssar man i en helt annan ruta, skriver under och voilá!

Medge att man blir lite nyfiken på vad det är som är så speciellt ned ovannämnda arbetsgivare. Framförallt i koppling till efter 28 års ålder. Detta upptar fortfarande mitt tankeutrymme. Om någon av er vet något om detta, tveka då inte att låta mig veta. Det skulle nämligen frigöra space hos moi.

Onsdag och jag vaknade med huvudvärken från helvetet.In till jobbet och lite småtrix i slow motion under förmiddagstimmarna. Efter lunch hade värken eskalerat och dagens gulaschsoppa började leta sig upp i systemet. Eftermiddagens föreläsning av Mr Tourette och jag fick jag hoppa och istället somnade jag i vårt vilorum. Så i eftermiddag och kväll blir det lugna aktiviteter. Ingen träning, ingen körning, ingenting….Så skönt! Brev nummer två från Collectum angående vilken typ av pensionsfond som är aktuell, efterlevnadsskydd och återbetalnings….. ligger och väntar på mig. Kan jag titulera mig PPF (personlig pensionsförvaltare) nu tror ni?

Kram Mia

8 thoughts on “Pensionsval

 1. Helt klart PPF. Diplomerad sådan. Jag har också utvecklat grav allergi mot blanketter. Och räkningar. Skyller det helt på mitt yrke. Vilket Maken accepterat.

  Kram

 2. Ja, man blir grymt nyfiken…..vad är speciellt med dessa arbetsgivare….posten liksom?!?

  Ja, ja, hoppas huvudvärken ger med sig.

  Kram

 3. Ha ha.. känner mig oxå allergisk mot blanketter, ändå så jobbar jag med massor av den typen av papper.

  Bästa Mia.. zonterapi skulle du behöva.. eller en liten omgång massage på nacke och tinningar..
  Komsi så ska jag hjälpa dig.

  Kramar om och önskar en god natts sömn

 4. Ewa….jag är på väg. Hade behövt dina kunniga händer och fingrar till nacke och skuldror. helt klart…

  Men idag mår jag bättre…
  Kram fina du som bryr dig om mig…

 5. 28 år är väl den kollektivavtalade åldersgränsen för när arbetsgivaren börjar att betala in till tjänstepension för den anställde? Varför vissa företag är uppräknade och ska kryssas i vet jag inte. Kanske har de omfattats av andra avtal förut och är nya hos Alecta? Posten har ju varit statligt ägt och då har de kanske inte haft Alecta som ”tjänstepensionsförvaltare” (Alecta=Privatanställda tror jag).

  Kram från Fru A

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *