Såga stången eller bränn den….

….har nog alltid varit min midsommarfilosofi. I år känns den mer aktuell än någonsin förr.

Midsommar har ingen symbolisk traditionell mening för mig. Aldrig vad jag kan minnas har vi firat denna högtid på något speciellt sätt. Säkerligen for vi på midsommardans då jag var liten, men några större bjudningar kan jag inte minnas. Inte heller att det skulle packas och faras iväg. Sova över! Ha knytis och leva lite fritt. Nä, inte min mors melodi, så ej heller hennes barns. Det får mig bestämt att tro på traditionens kraft och överförandet av värderingar, inställning och ritualer. Vår familj har aldrig kännetecknats av de stora samlingarna-de stora festerna- de många människorna. Vår familj har varit just La Familia på svenska. Vi! Nära och kära. Inget storslaget. Guldkant förvisso, men allra mest en Happyvardag. Ja banne mig, visst fanns  Happyvardag redan då jag var liten. Har alltid funnits. Som en del av mig för alltid! Det är därför det är så viktigt för mig! Att ha det bra, veckans alla dagar, årets alla skiftningar, högtiders kommande och gående.

Jag har aldrig närt en dröm om det optimala midsommarfirandet någonstans i skärgårdens yttre band. Med picknickorgen i högsta hugg, sandalerna i handen och vindrufsigt hår. Med blå blå vindar och dopp i det blå. Med massor av människor kring dukat bord och mat och dryck och skål. Nä, stopp…..För mig är midsommar lika hausse som nyår. Traditionsfyllda dagar som allra mest ger prestationsångest över att drömidyllen aldrig uppnås IRL. Dagar då massor av människor med knapp anknytning till varandra ska äta så mycket mer och godare än alla andra dagar och dricka så mycket mer och lyxigare än andra dagar och umgås. Vilken utopi! Människor blir störiga och stämningen allt annat än festlig. Maten blir kall alternativt ljummen – det enda man kan vara säker på att den känns aldrig som den skall. Avslagen läsk eller ljummen öl. Vin i box och plastglas. Papptallrikar och plastbestick som bryts i bitar vid användande. Har du otur biter du sönder en tand på köpet. Nä, sorry….inget romantiskt skimmer över denna högtid för denna rektorska. För min del kan man lika gärna såga stången eller bränna den. Eller varför ha någon överhuvudtaget? Gröna lövruskor,  blommor och blad gör sig bäst i naturen där de hör hemma.

Solen skiner lite försiktigt över Blekinge idag. Vinden viner som vanligt. Lite moln kommer och går. Det inger hopp. Hopp om att det kanske kan spricka fram en sommar nu. Det vore en perfekt midsommarstart. Vårt planerade lilla firande ställde jag ju in igår pga förkylning och det var ett bra val. Förvisso är jag något lite bättre idag, men långt ifrån bra eller frisk. Nu hostar TB som besatt, maken har fortfarande ont i halsen och Gabriel…ja, han har lite av varje och ingenting. Han hänger liksom bara med. Vi har haft en mycket lugn och mysig dag med en fix och don samt en mysig utelunch. Ingen sill och nubbe här inte, men väl left overs på pizza och korv med bröd.

Ikväll blir det skaldjursfrossa för oss. Gratinerad hummer med ett glas bubbel till. Färska svenska kräftor, Skagerntoast och lite blandat plock. En blodig biff till TB och förstås jordgubbar, glass, nutella och grädde till efterrätt. Soffhäng och lite spelmys tillsammans. Ett är dock säkert – ingen utav oss kommer att kyssa havet idag. Inte ens lille Gabriel är tillåten det. Nu ska vi nämligen bli friska…..

Hoppas ni alla har en underbar midsommar med vilka traditioner ni än bär med er och vilka planer ni än har. Skål och glad sommar! Kram Mia

Sommarklänningen på och ett försök till att pigga på sig. Dock får klänningen allt mer anta formen av ett nattlinne antar jag, men vad tusan….jag gjorde ett fösök att hälsa sommaren välkommen i alla fall. Och inte kan man dissat ett träget försök inte…

8 thoughts on “Såga stången eller bränn den….

 1. Glad midsommar!

  Vad fin du är! Och jag tyckte jag läste häromdan att du är blek… isåfall ser jag ut att vara redo att läggas i kista (jag förstår att det var sjukdomsblek, men ändå.. du är ju såå brun!).

  Annie är sjuk så våra planer blev också inställda. Jag beundrar dig för att du tog på dig fin sommarklänning, trots sjuka – jag gick till konsum i smutsig tröja och gympadojjor..

  Känner förresten preciiiis som du när det gäller nyår och midsommar. Jag är rent allergisk mot det. Planerande till tusen och sen platt fall. För inget kan leva upp till de storslagna planerna. Jag föredrar litet och mysigt.. enkelt.. umgänge för att man vill umgås, inte för att det är pingst. Typ.

  Hoppas att ni kryar på er nu. På riktigt och helt och hållet. Så att ni får vara friska länge sen.

  Kram!

 2. Jag känner mig bara stressad när det ska göras planer till midsommar och nyår. Är liksom ingen fest prisse och orkar inte med några baksmällor heller.

  Kram på dig

  Ps. Fin du är i klänningen!

 3. Skriv din kommentar här!
  Vilken söt sommarklänning, Mia! Det är bara hatten som fattas (Den du hade på vår fantastiska avslutning, du vet).

  I Karlshamn måste några har läst din blogg i a f för där var stången itusågad till mångas förtret. Polisen har utlovat en belöning på 5.000 kronor för tips som kan leda till ett gripande.

  Hälsa TB & GB från mig!

 4. Vilket BEFRIANDE inlägg!!! *tjoho* Nu mår jag mycket bättre, fler som inte gillar alla prestationskrav som midsommar och nyår innebär, ja jag har ju i och för sig två födelsedagsbarn på nyår, så jag vet ju min plats.

  Kram

 5. Jag hade också kunnat jobba Linda…Hoppas du hade en fin dag där.

  Men tack sötaste Anna. jag tror att ljuset ljuger om min kroppsfärg. Stackars Annie. Krya på henne ordentligt och du Anna….vi är nog grymt lika egentligen. Fascinerande att träffas i cyberspace så…

  Tack fina Marie. Jag känner precis som du.

  Åh, Fröken Petit (Danielle). Tack för din fina hälsning. Alla mina pojkar hälsar till dig.

  Skönt att vi är två Kristina….

  Kram alla fina bloggisar från Mia

 6. Hallooooo BABE..
  Du den klänningen var fantastisk och inte tala om alla goda skaldjur ni ska mumsa på.
  Älskar skaldjur så jag vet nog vart jag ska bjuda in mig 😉

  Kramar i massor till Blekinges snyggaste rektor..

 7. Jag tycker också att midsommar är sådär! Inte nå superspeciell faktiskt!

  Åh, så sommarfin du är Mia!
  Hoppas ni hade en trevlig skaldjursfrossa! 🙂
  Kramen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *