Le Chef presents…..Vintips!

Ja, det har väl inte undgått någon att familjen Happyvardag, dvs Le Chef och rektorskan (idag alias lillkocken) är särskilt förtjusta i Italienare. Eller usch, det där lät nästan lite kinky – jag hoppas verkligen inte att maken har en crush på Italienare. Jag menar förstås att vi är särskilt förtjusta i Italienskt rödvin och idag tipsar vi om våra favoriter.

Sammanfattningsvis kan vi väl säg att vi helst vill ha lite mustiga varianter och vi dricker det allra helst till mat. Ingen utav oss häller upp en glas och bara sippar på – för oss krävs det en god förrättsbuffé, en härlig pizza eller en god kyckling- alternativt kötträtt. Själv dricker jag gärna ett glas rött även till grillad färsk tonfisk, marulk eller torskrygg – dock aldrig till lax eller skaldjur. Det Italienska rödvinets rolls roy är förstås Amaroneviner, något som säkerligen inte har undgått någon. Och visst, de är underbara. Vår självklara favorit är Amarone Tommasi, för ca 350 kronor/flaska, och den tillhör därmed den dyra prisklassen. Mycket prisvärd dock!

Amarone är vinet som bara blir mer och mer populärt. Detta röda, mustiga, unika vin kommer från distriktet Valpolicella i norra Italien. Det är ett doft- och smakrikt vin som det idag finns åtskilliga stilar av. Amarone är ett ungt vin men metoden för att göra vinet är mycket gammal. Redan för ca 2000 år sedan började romarna göra vin på torkade druvor. Istället för att plocka in druvorna i september/ oktober och börja den sk vinifieringen så lät romarna vindruvorna hänga kvar på vinrankorna ute på fälten i några månader. Druvorna tappade då runt 50% av sin vikt och innehöll ca 50% högre sockerhalt. Musten var väldigt koncentrerad och både doft och smak blev fylligare än viner gjorda på druvor skördade och pressade under hösten. Den dominerande druvan heter Corvina. Den står normalt för 40-70% av vinet. Kompletterande druvor är oftast Rondinella och lite Molinara. Numera används i stor utsträckning också klonen Corvinone, som ger en mustigare smak, samt druvan Oseleta som ger en fin struktur och balanserad kraft.  Metoden att göra vin på helt torkade druvor kallas Appassimento.

Druvskalen ifrån druvorna som används för att göra Amarone, som blir kvar efter jäsning kan användas för att starta en andra fermentation /jäsning av vanligt Valpolicellavin. Man får då ett Ripassovin. Detta är en billigare variant men nog så smakrik och underbar. Exempel på goda viner från en andra jäsning tycker vi är:

Beställningsvara som kostar 134 kronor och är väl värd varenda kronor. Ett vin i mellanprisklass men med hög kvalitet helt enkelt.

Campolieti är också ett härligt vin och det som vi oftast serverar. Underbart mustigt för bara 89 kronor/flaska. Mums!

Till sist måste jag slå ett slag för ett gott rött vin, dock ej Italienskt. Detta vin blev årets vin 2009 tror jag- Underbart gott iallafall för ett pris på ca 80 kronor/flaska. Det portugisiska Meia Pipa….helt klart prisvärt det också.

Ja, det var allt från sjukstugan i den blekingska happyvardagen. Sjukstuga igen…så trist. Gabriel var rätt slak vid hämtning igår och framåt kvällen hade han nästan 40 graders feber, ont i hals, huvud och panna. Igen! Innan natten hunnit bli morgon hade febern och det halsonda slagit rot i mig också så här ligger vi utsträckta i soffan idag. TB har gjort sin sista PRAO-dag och han åker direkt till kvällens träning. Imorgon är det pluggtajm för honom och på söndag väntar match mot Kalmar FF. Kul! Kvällens middag engagerar jag mig föga i, utan låter maken rodda köket på eget bevåg. 12 dagar till avfärd – måtte vi vara friska i vår familj då.

Trevlig fredag och helg till er alla….Kram Mia

12 thoughts on “Le Chef presents…..Vintips!

 1. Oj, vad du kan om vin! Man blir imponerad.

  Jag är ett sånt offer så jag kan inte dricka mustiga viner för då får jag migrän och kan inte dricka rött eller vitt överhuvudtaget för den delen pga av min opererade mage (suck… en sån där tröttsam klenis!). MEN, det finns inte mycket som slår ett riktigt gott rödvin.

  Har till min stora glädje upptäckt att min mage klarar ett-två glas rosévin så nu är jag överlycklig för det. Vin är ju en väldigt trevlig dryck!

  Mindre trevlig att vara sjuka! Krya på dig och din lille och hoppas att det blir bättre snart (och att inte de andra blir smittade)! Kram!

 2. Mmm, tack för vintips Mia. Och för din gulliga kommentar! Jag blir mer än glad om du upplever att du inspireras i positiv riktning. Håller tummar och tår – och tror – att ni är friska till avresa. LÄNGTAR till dina uppdateringar från The Sunshine State!! 1000 kramar, Rosita

 3. Börjar med en JÄTTE krya på er KRAM..

  Vin.. hmm nu blev jag sugen så det står härliga till…
  Men jag hade bestämt mig för att inte int något vin denna helg, hur korkat var inte det???

  Meia Pipa håller jag med om att det är smakrikt och bra, men Campolieti är ännu bättre :)
  De andra har jag faktiskt in prövat, men måste nog slå till på det.

  Massor med kramar till er nu, hoppas att helgen blir lite bra trots sjukstuga..

 4. Man undrar ju hur många gånger det är tillåtet att ha sjukstuga på en och samma vinter… Usch så tråkigt men hoppas att ni kryar på er snabbt så att resan inte äventyras.

  Vi var vid Garda-sjön i somras och gjorde en utflykt till Valpolicella. Rekommenderas varmt, särskilt om man som ni gillar latin lovers. :)

 5. Stackars dig Anniesmamma…rött vin är ju lovely! Rose har jag aldrig fått kläm på, men har bestämt mig för att börja gilla i sommar.

  Jag hoppas på att få återgälda med många härliga blogginlägg från Florida.

  Dumt med vit helg Ewa…men det komme rju fler. Håll ut!

  Dit skulle jag vilja åka Fru A. Ska bara se till att få lillsonen lite äldre.

  Kram Mia

 6. Åh, vad roligt med lite nya tips! Amaroneviner är ju bara SÅ gott! :-)
  Själv älskar jag rött vin men dricker det med måtta och mer sällan än vad jag vill då jag ofta drabbas av migrän av rödvin! :-(
  Hoppas ni kryar på er under helgen!
  Kram till en sjukstuga från en annan, fast hos oss är det pricksjukan, vattkoppor….:-(

 7. Jag älskar både Amarone och Ripasso, OCH Meia Pipa. Är du säker på att vi inte är släkt? :-) Gillar för övrigt många portugisiska viner, kvalité för liten peng, känns det som!
  Kram

 8. Jenina…vi mpste bara vara släkt. jag har tänkt på det länge nu…..

  Ge mig gärna dina portugistips…

  Kram Mia

 9. Ååhhhh Mia – vilka härliga viner. Vi väntar hem leverans från vår lilla gård imorgon igen :D. Måste fylla på lite innan Philips dop.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current ye@r *