Lyckad tandläkarkombo!

Idag var det dagen D – dagen som Gabriel av någon konstig anledning har pratat om sedan i fredags förra veckan. Dagen som skulle kunna tänkas få precis vilken utgång som helst. Dagen som jag har fasat lite för, men förhoppningsvis inte alls visat det utåt.

Kallelse till tandläkaren är förenat med många motstridiga känslor hos mig. Med TB har allt bara fungerat och han har liksom alltid bara inrättat sig och gjort det han har blivit tillsagd om. Gabriel har inte direkt haft just det som kännetecken och efter en riktig fadäs på vårdcentralen då han var knappt 2 har han varit livrädd för allt som kan rymmas inom begreppet vård. Så till den grad skrämd av en fruktansvärd läkare att han inte vågade gå in på ställen med automatiska dörrar. Läkaren som skulle undersöka honom kallade honom diverse tillmälen för att avsluta med till mig: ”Kan du inte få tyst på den förbannade ungjäveln?” En äldre läkare rycker upp dörren sliter tag i Gabriel och ryter åt läkaren och lämnar rummet med Gabriel. Och jag, ja jag var nog bara förstummad.

Samtliga BVC och tandläkarbesök har allt sedan dess blivit lika traumatiska – Gabriel har stått i en hörna och gråtit fram ”Jag är rädd, jag är rädd, jag är rädd”. Vi har gått på lekterapin på sjukhuset och försökt att avdramatisera så gott det går. Samtidigt har vi burit på en stor ängslan att något ska hända honom så att man måste gå till doktor eller tandis, äta medicin etc. I somras brände det ju till och blev big trauma här hemma då lille Gabriel blev huggormsbiten, men på Barnakuten/kliniken fungerade allt klanderfritt. Underbar personal som kan ta hand om barn och där…där tror vi att det vände för Gabriel. Sedan dess har han fixat BVC galant och idag var det alltså tandläkarebesök på agendan.

Förra fredagen började denna mamman förbereda för detta besök. Eller egentligen inte…egentligen började det redan den 18/1 då Gabriel fick följa på TB:s tandläkarbesök och hålla handen. Men i fredags återkopplade jag till detta besök och berättade för Gabriel att det snart skulle vara hans tur. Sedan har vi pratat om detta lite varje dag – pratat om hur det ska gå till, hur mamma vill att han ska göra och framförallt belöningen. Belöningen om allt fungerar bra skulle vara ett lååångt besök på Leksakshuset och att få välja present. Gabriel verkade nappa på idén och har verkligen längtat och räknat ner dagarna.

När tandläkaren Jeanette hämtade oss tog Gabriel självmant i hand och presenterade sig. Sedan satte han sig snyggt i stolen, gapade stort och lät allt ha sin gång. Efter avslutad undersökning sköljde han munnen, valde en dinosauriebild, tackade och tog i hand innan han försvann ut till pusslet i väntrummet. Jag var mäkta stolt och lite förstummad. Vad stor min lille pojke håller på att bli. Så nog är mognad och goda förberedelser en lyckad tandläkarkombo – åtminstone här hos oss!

Och om ni undrar, det blev ett drygt timslångt besök i leksaksaffären och Gabriel valde en batteridriven båt som sprutar vatten, en transformersrobot och en legogubbe. Det innebär också att det blev en ansenlig summa som skulle betalas (dock sponsrad av en stolt mormor), men vad gör man inte. Jag tror inte på straff och den typen av konsekvenser – jag tror benhårt på belöningar och positiv respons istället. Jag vill inte att mina söner ska agera enligt principen: ”Jag måste annars får jag något straff t ex mindre speltid, indragen veckopeng eller utegångsförbud”. Jag vill att de ska välja rätt väg för att det är värt det!  För att du får god feedback, benämns som ett gott exempel eller får en belöning. Belöning behöver inte vara pengar eller saker, Rosita (Globertrottermama) visade i sin adventskalender hur vettigt det är att lägga in andra saker – som kvalitetstid, upplevelser med mor och far och annat som inte ska tas för givet. Det där är precis min melodi. Rosita, du är ett föredöme!

Mognad, förberedelser och att beskriva önskvärda beteenden – ibland toppat med vetskapen om en belöning, ibland att den kommer som en överraskning. Det där tror jag är ett lyckat recept. Funkar fint för oss här i den blekingska happyvardagen.

Imorgon fredag. Le Chef på besök och själv ska jag ha tjejfest på hemmaplan med gamla fotbollslaget. Som jag längtar….Kram Mia

13 thoughts on “Lyckad tandläkarkombo!

 1. Sunt Mia (instämmer med Diana nedan). Framförallt verkligen när det handlar om rädsla. Men. När mina döttrar bråkar/inte gör enligt överenskommelse (t . ex plocka undan efter sig) så lägger jag undan kringströdda saker för ca två veckor (också det överenskommet med döttrarna).

  Jaa, visst är dn bästa belöningen/presenten ibland annat än SAKER. Det tycker barnen ofta barnen också!

  Ååå så mysigt med tjejfest! Du ser, det var ju inte allt för länge sedan sist. Du börjar bli bättre på ”det” Mia. Toppen!

  Kramar, Rosita

 2. Heja finaste Gabriel!!!

  Absolut allt bra belönas och dumheter tar man bara upp till ransakan om varför, sen lämnas det i erfarenhetsryggsäcken om att försöka låta bli att göra om…..

  Härligt med tjejträff….

  Kramen till bästa Mia!!

 3. Härligt tjejer – ni är för söta!

  Och ja Rosita, jag tänkte just så häromdagen också. Spinning varje måndag med tjejgänget och en fika häromdan med en annan tjejkompis. Dessutom pratade jag med en fin vän per telefon igårkväll frå Kanada – i en timme. Det är faktiskt er förtjänst här på bloggen…..ni har gett mig så många möjligheter till inspiration. Tack tack tack…

  Kram Mia

 4. Belöningar är ju så mycket bättre än patetiska hot som ofta är tomma hot…

  Och tjejfest låter ju inte fy skam. För det låter ju underbart mysigt!!! Vet du att jag kan jonglera en boll 213 ggr på knän och fötter 😉

  Le Chef… vad/vem/hur/? är det en kock som kommer hem och lagar middag?

  Kram

  Fia som känner sig humorbefriad och trött

 5. Åh Fia, du hade passat underbart in här – kom hit!

  Le Chef…det är maken min det – kock som han är. Han gästspelar här på bloggen på fredagar. Imorgon blir det underbara lax-och räkbiffar…mumma!

  Kram Mia

 6. Vilken kille han är din Gabriel! Ett föredöme för alla småttingar och med en mamma som verkligen har lyckats. Jag hoppas att jag om ett par år kan vara lika stolt över min lille trotsige tvååring till son 😉

  Ha en härlig fredag med tjejerna!

  Kramar

 7. Klok mamma som belönar istället för hotar och skrämmer. Med kärlek och uppmuntran kommer man långt.

  Njut av fredagsfesten, låter härligt! Lite avis… Men å andra sidan slocknar jag väl i soffan efter På spåret i alla fall.

 8. Det kommer du att vara Linda. Gabriel var hemsk från 2 1/2 och ett drygt år framåt. Det är först nu som han är pratbar, resonabel och ganska pålitlig.

  Mamman, tack snälla…

  Kram Mia

 9. Tapper och modig han var…
  Förstår du hur du menar i kommentaren på min blogg, och ska försöka ta det till mig…ibland undrar jag bara vad f-n jag håller på med…Fast det gäller ju andra saker med här i livet…Idag har vi vart på sjikhuset, trodde jag hade ett läkarbesök, men det var på måndag, så nu har jag vabbat i onödan, resan dit tar nästan en timme med spårvagn, underbart…hjärnan är inte på topp…
  Hoppas ni får en fin dag allihop…
  M

 10. Bästaste Mia!

  Såå duktig han är Gabriel och såå skönt det är när man får den där känslan att man faktiskt kan påverka sina barn i rätt riktning. Jag har sagt det förr och jag står fast vid det, det finns få som är så pedagogiska och ”peppande” som min bästis!!!

  Fredagskramen kommer här…

  Bästis M

 11. Två gånger Maria – tusen tack för era fina ord.

  Och bästisMaria – det känsn otroligt skönt. Du vet ju vilken resa vi har gjort så…

  Kramar tillbaka till er två med det finaste namnet av alla

 12. Vad härligt att allt funkade hos tandläkaren! Kan verkligen tänka mig att Gabriel fick men av den där läkaren, fy för såna! Men skönt att det verkar ha gått över! Kram Emma!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *