Mis en place – i god tid!

Dukning och dekoration är halva grejen – minst! Man äter och njuter så mycket med ögat!

Åh det är något jag gillar! ”Mis en place” – restaurangtermen för att förbereda, ställa iordning och ha koll på allting. Och det där anser jag mig själv vara väldigt bra på. Maken också, som den restaurangkock han egentligen är (jobbar inte som det nu). Eftersom vi också har arbetat tillsammans otaliga gånger på allt från stora beställningar typ kadettbal, Amarantebal och studentbal via stora födelsedagsfester, bröllop och bussresor till helt vanliga restaurangbeställningar i större eller mindre sällskap så kan vi varandra utan och innan. Vi är ett bra team! Inte alla kan arbeta tillsammans så, men vi är ju ganska hårdhudade och vassa i munnen båda två så….Och restaurangbranschen är ju känd för att vara utvecklande men ibland brutal. Den har vi levt i under lång tid.

Nåväl, idag gick vår början av mis en place inför nyår mycket lugnt till väga. Mat och dryck planerades vid frukostbordet. TB hade en översovande bästisOllie och de pep snabbt in till spel igen. Gabriel fastnade i legobygget. Efter lunch for vi iväg på turne. Vi handlade raketer, Gabriel var näst intill i extas och TB inte långt efter. För att droppa en hemlighet – maken såg inte ledsen ut han heller. Därefter for vi till Citygross och handlade all mat inför nyårsafton – Hummer, chiliaioli, piggvar, oxfilé, bakpotatis, primörer (sparris, broccoli, vårlök och palsternacka) och ingredienser till chokladpanacotta. Drycken (skumpa, Moet förstås, rött vin,Picáie, öl, Heiniken, och vitt vin,  Lindemans Chardonnay) har redan flyttat hem till oss. Voíla….färdigt! Så skönt!

Resten av dagen har bjudit på långpromenad med Milou och sedan mys inomhus. Kojbygge i vardagsrummet, lite kurragömme och nu tillredning av dagens middag. Det bjuds hemgjord nötfärsburgare med pommes och lite pepparsås till the big boys och till mig och lille Gabriel blir det kycklingsburgare. Sen blir det soffhäng med lite facklitteratur. Jag har snöat in på de goda exemplena kring IT i undervisningen och nu är jag såld. Har tusen idéer (lätt överdrift men det låter bra, eller hur) och skulle kunna tänka mig att börja imorgon, nu eller igår.

Så kan det gå när man är ute i god tid. Mer kan vi inte göra kring nyår nu. Tillredningen sköter maken samma dag och jag bäddar. Ja, inte sängarna då (vilket jag i och för sig alltid gör) utan bordet. Ännu en restaurangterm att lägga på minnet – du bäddar åt gästerna, vilket innebär att du dukar fram rätt sorts bestick och glas etc efter vad man ska äta. Visst är det kul!

Hörs imorgon alla goda vänner. Kramen från Blekinge kommer flygande här…..

10 thoughts on “Mis en place – i god tid!

 1. OJ! Vad hungrig jag blev! Shit man kanske borde äta nåt annat än korv med bröd på nyår…..ja tårta förstås, mannen och Ossian fyller år 🙂

  Kram

 2. Jag fångade kramen i luften här i växjö 🙂 Låter som gott teamwork i god tid, ljuvlig meny som satte i gång mina smaklökar…dina gäster är lyckligt lottade!!

 3. Ni har kalas på riktigt Kristina…mysigt! Grattis i förskott!

  Tack Jenina….

  Och tusen tack Maria – tänker så mycket på dig!

 4. Men hallå.. hur snällt var det där????
  Nu är ju jag också sugen.. PIGVAR älskar..
  Ju mer jag tänker på det desto mer kommer jag Blekinge 😉
  Ha ha.. den underbara restaurangenvärlden.. som vi är några här på mama har disiplinerats av..
  Du nämnde de fina orden.. 😉
  Tänk alla fula.. om kallskänkor osv.. men dom säger vi inte här, fast det är klart kanske att det skiljer sig lite mellan söder och lite mer norr?
  Nu önskar jag dig en fin kväll.
  Jätte KRAM till finfina du

 5. Mmmmmm det låter super gott och en riktig lyxig meny 🙂 så det ska vara på Nyår helt enkelt!!

  Tänk vad du känner mig fastän vi aldrig träffats….häftigt det där….ska återkomma till dig i ett mejl men jag tror det blir först till helgen….ska ta mig tiden att förklara ett och annat 😉

  Kram till dig min vän och sov gott , Patrice

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *