Mammahjälte….

….vardagshjälte, kämpe, hemlig hjälte, överlevare, pappahjälte, superhjälte….Ja listan kan göras lång. Med utgångspunkt i gårkvällens gala känns det på sin plats att kommentera fenomenet hjälte i samband med utdelningar och gala. Missförstå mig inte nu, det är underbart att lyfta fram alla möjliga goda exempel och om de bara kan inspirera någon liten människa att orka, våga, försöka….så är det lysande. Människorna igår var lika otroliga som jag föreställt mig efter att ha läst nomineringarna på Aftonbladet.

Och tänk då alla de fascinerande människor som finns runt om ute i landet som aldrig blev nominerade till någon kategori. Alla de som då och då, eller kanske ofta ser till att mirakel sker. Alla de som utstrålar mod, kraft och vilja. Alla de som orkar bry sig och ser till att göra skillnad. Hoppas att ni alla har människor som påtalar detta för er. Människor som visar sin uppskattning. Och att ni innerst inne i era hjärtan vet med er vilka fantastiska människor ni är.

Min allra största hjälte är förstås en mamma – MIN MAMMA! Bästaste, finaste Anita. Mamma till oss fyra syskon – två söner och två döttrar födda mellan tidigt 50-tal och mycket sent 60-tal. En kvinna med många arbetsdrömmar om lärarinneuppdraget, men som förblev mamma och mycket lite yrkesarbetande. En kvinna som 35 år gammal fyrabarnsmor blev ensamstående, då vår far dog i en bilolycka. En mor som alltid funnits där för oss och som försett oss med god moral och goda ideal. Hon som såg till att genom hela min skoltid finnas hemma och laga lunch till denna kräsna flickan.Kört till träningar och matcher, låtit vänner sova över och alltid hjälpt till med läxor. Ömsom ”duttat” med en och ömsom vågat utmana en att ta nästa kliv på utvecklingsstegen. Bästa formen av curlingmamma helt enkelt. Aldrig att hon satte sig själv i första rummet med vad hon ville göra eller köpa. Vi hade det inte så bra ställt ekonomisk (av förklarliga skäl) men aldrig att det märktes utåt. Alltid där för oss! Inga fancy resor, men alltid roliga upplevelser i närmiljön.Imponerande ork, kraft och vilja! En sann mammahjälte, som har sett till att min barndom och uppväxt inte har lämnat något mer att önska.

Så den här utmärkelsen är tillägnad min mor. Själv fick hon aldrig njuta av den utbildning hon så innerligt förtjänade, men likväl förstod hon värdet av att utbilda sig. Alla insatser har inriktats på att det ska gå bra för oss barn. Och det har det gjort – en mellanstadielärare (Mats), en förskollärare (Lasse), en sjuksköterska (Nettan) och en rektor (jag) – är väl ett bra facit efter en hel del stora uppoffringar från vår mors sida. Uppoffringar är de minst moderiktiga och samtidigt mest undervärderade mänskliga dygderna. För min mor – liksom för andra av hennes kön, samhällsklass och tid – var detta den högsta formen av omsorg. Uppoffringar behöver inte belönas. Det räcker att bara ta emot dem. Så tack alla mödrar, särskilt min mor Anita, för att du uppoffrat dig för dina barns framtid. I mitt stilla sinne kan jag inte låta bli att fundera över om mina egna söner ens kommer att tänka tankar som dessa.

En sann mammahjälte! Tack för allt alltid!

En stor varm kram till er alla mammahjältar därute (ja förstås pappahjältar också) som ser till att få vardagen att fungera. ALLA Kan göra något och att se till att det fungerar hemma hos var och en är det allra bästa första steget. God tisdagskväll på er alla från Mia!

11 thoughts on “Mammahjälte….

 1. Underbara Mia.. Mamma Mia 🙂
  Vet med all säkerhet att dina söner kommer att tänka fina tankar om dig, känna glädje och tacksamhet.
  Om inte på lika så väldigt nära hur du känner och uttalar på så fint sätt om din mamma.

  Kramar om underbaraste dig och önskar en lika fin kväll tillbaka

 2. Gråter en skvätt när jag läser ditt inlägg Mia. Så fint skrivet, så mycket värme och ömhet. Jag håller verkligen med dig om att det finns hjältar överallt och att vi alla kan bli bättre på att hylla varandra och uppmärksamma insatser, små som stora.

  Dina söner har alla förutsättningar att få ett fantastiskt liv med dig som mamma!
  Ha en fin dag, stor kram,
  //Karin

  http://blogg.mama.nu/mammak

 3. Så fint skrivet Mia! Blir rörd till tårar här. Jag är säker på att dina söner kommer vara tacksamma över den fina mamma de har. Kanske kärleken kommer att uttryckas på ett annat sätt, men ändock…

  Många kramar till dig!

 4. En av dina bästa texter hittills Mia, riktigt fin och målande beskrivning av din mamma. Rörande, vacker och tänkvärd!

  Tack för din hjärtevärmande kommentar till mitt inlägg om julfirande med döden, blev glad och rörd på en gång!!

 5. Tack för era otroligt fina kommentarer, tjejer. De värmer stort i vinterkylan. När det gäller mina egna söner blir det ju att man funderar kring om man gör rätt saker enligt dem. Jag gör ju det jag tror är rätt coh bra för dem, men….

  Idag har jag gigantiska uppkopplingsproblem – återkommer med inlägg imorgon.

  Kram Mia

 6. Låter som om du har en fantastisk mamma. Vad härligt att höra. Dessutom verkar det helt klart som om hon har gjort ett bra jobb med dig och all klokhet som du bär på.

  Jättefint inlägg.

  Kram

 7. fINT O VARMT SKRIVET AV DIG mIA…JAG TYCKER DU OCH DIN MAMMA ÄR JÄTTE LIKA OCH NU SER JAG VART DU FÅTT DITT LJUSA FINA HÅR IFRÅN!!

  Ha en toppen torsdag Gumman kraaam P

 8. Tusen tack mrsb, kristina och Patrice…

  Och febelinnea välkommen hit! Tack för att du lämnade ett avtryck.

  Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *