F-mötet från den andra sidan!

Flera blogginlägg har jag läst som handlar om fenomenet föräldramöten och att tiden inte självklart känns som en god investering. Att man har en tendens att fastna i en mängd ”icke-frågor” och att man snarare har glidit längre ifrån varandra än man har kommit överens.Det vilar något sorgligt över det där, tycker jag, men jag är definitivt beredd att hålla med i vissa lägen. Frågan är berättigad varför fenomenet f-möte existerar och vad som egentligen är syfte och mål. Och sett ur olika perspektiv får det här helt olika  betydelser. Jag menar att som deltagande förälder har man sina speciell förväntningar på mötet och som pedagog eller f-möteshållare har man sina. Och vilka förväntningar som finns von oben gällande f-möten ja, de är ganska luddiga vill jag lova.

Vi diskuterar ganska ofta på Svettpärlan vad som är ett bra f-möten och hur vi ska lägga upp dem optimalt. Många gånger fastnar vi trots allt i en slags informationsöverföring kring skolvardag, ämnen och speciella aktiviteter. Och nästan alltid kommer ”icke-frågor” (om man får ha saker med sig till skolan, om man ska få bjuda på något när man fyller år och huruvida alla måste ha på sig vantar och mössor) upp och nästan alltid blir det lätt kaotiskt. I mitten står en f-möteshållare och blir helt plötsligt domstol som skall utdöma vad som skall gälla. Frustrerande….

I gårkväll var det jag som skulle hålla f-möte tillsammans med två underbara fröknar i en av våra klasser. Klassen i sig är en spretig skara av små ”jagisar” som vi ser en stor utmaning i att transformera till medvetna små ”viisar”. En ganska skolomogen skara individer med skiftande egenheter, önskemål och behov. Eftersom vi sätter ett stort mål i att lära våra elever att möta olika människor i olika situationer, nu och i framtiden blir detta som en enda stor fältstudiegrupp. Här finns alla sorter och vi jobbar hårt med att skapa en balans mellan det kollektiva och det individuella. Mötet i sig var ett specialkallat sådant och det var obligatorisk närvaro – alla elever utom en var representerad. Well done! Upplägget blev en mission av mig kring hur vi tänker. Att vi bygger vår skolvardag i byggstenar av kärlek, positiva exempel, önskvärda beteenden och ignorera. Jag kände att jag ville fylla ”mina” föräldrar med mod, kraft och vilja och när de lämnar f-mötet ska de känna sig trygga i förvissningen att vi se och vet, att vi har koll och gör det som är bäst för deras barn. Efter att jag missionerat var det ganska tyst en lång stund och sedan tog en lång diskussion fart. Det var inte utan att jag var lite smånervös eftersom det finns barn i klassen som är utåtagerande och andra barn som blir lite oroliga av det. Diskussioner i det läget skulle kunna hamna precis var som helst. Förvisso hade jag förvarnat om att jag skulle bryta i så fall, men ändå….MEN så duktiga föräldrar. Alla höll det på en mycket bra nivå och tillsammans gjorde vi verkligen mötet till ett teambuildande kring denna klass.

Ett stort puh! senare och en god natts sömn vaknar jag till detta mail:

”Ett stort tack för ett mycket bra föräldramöte igår. Många kloka ord som jag hoppas och tror att jag kommer att bära med mig för lång tid framåt.” Sedan har det bara fortsatt – mess, mail och samtal. Så skönt att vi tog tag i det och att alla svarade så väl upp. Ett bra upplägg och taggade föräldrar – kanske är det det bästa konceptet. Gissa dock vad som dök upp som sista punkt/fråga? ”Får eller får de inte har leksaker med sig till skolan”. Den största ”icke-frågan” av alla……

Fredag eftermiddag och nu ska här adventpyntas. Det älskar jag. Och idag blev det fackeltåg till kyrkan för alla våra elever och en mysig adventsstund där.Därefter adventsfika på skolan. Sköt om er alla.. Kram Mia

 

8 thoughts on “F-mötet från den andra sidan!

 1. Kul att höra lite ”inside info” om föräldramöten! Det känns som att det är lite av en ny värld för mig, det är med att gå på föräldramöten. Jag förstår dock dilemmat du tar upp.

  Adventspyntning låter mysigt. Så långt har jag inte kommit i mina tankar än, men på söndag så är jag nog där…

  Ha det fint Mia, kram!
  //Karin

  http://blogg.mama.nu/mammak

 2. Det låter ju helt fantastiskt lyckat! All heder åt föräldrarna, och all heder åt er som höll i trådarna!! Kanske är det LITE lättare att få det bra när det handlar om lite svårarare saker? (Eller, nä, jag tar tillbaka det) Finns det inga direkta akuta problem så verkar man ju hamna i icke-frågornas land omedelbums. Och sedan stannar man där i, gäsp, två timmar… glömmer aldrig när vi diskuterade omega-3 och lax i 90 minuter. My god!

 3. Låter jätte bra Gumman o så mysigt ni ska ha…själv ligger jag i spannen hela tiden Grrrrrrr…skit dett..jag som ska åka iväg imorgon o komma hem ugen söndag kväll…blir nog att jag inte kan med men vi får se…

  Mötet: (viskar till dig 😉 ) fick ok av banken idag 🙂 hittat ett helt nytt radhus i byn jag bor….90 kvm…känns så bra att börja om utan en massa jobbiga minnen här hemma (du fattar) Nu vet du 🙂
  puss puss puss

 4. Underbara Mia..
  Blir så glad när jag läser ditt inlägg tänk om fler kunde få till det så bra..
  Önskar er en fin fin adventshelg med VARM kram

 5. Tack tjejer….

  Och Patrice vad spännande. Det är du väl värd!

  Hos oss är det mest tjat om att ej ha skolavslutningar vid jul och sommar i kyrkan. Fånigt tycker jag. I ordet mångkulturalitet ryms väl för guds skull även det svenska kulturarvet. Jag blir rasande….

  Kramar till er alla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *