Små och stora klädfascister….

….är inte alltid det lättaste att tampas med. Detta har pågått i så många år att jag egentligen borde vara van, men ibland får man ju uppleva perioder av lugn och då vips glömmer man så lätt.  Jag kan inte låta bli att förundras över hur lätt en del verkar ha det gällande sina barns kläder. Mamman handlar fina kläder och barnen klär lydigt på sig . Just idag hade jag gjort vad som helst för att få ha det så, åtminstone för en dag.

Allt började med en liten TB som med mycket bestämt min redan som 2-åring sorterade sin garderob efter ”fit” (skit) och sport. Han ville bara ha kläder med fina sportmärken. Mamman tyckte vid något tillfälle att han kunde vara fin på en fest på dagis och tog fram skjorta och slipover. Han godtog detta, om än något avvaktande, och meddelade sedan på dagis: ”Idag är jag utklädd”. Många ronder har gåtts genom åren och nu är det bara ”Tiger”jeans och ”Cross”hoods som gäller- i så neutrala färger som möjligt. Han var väl inte mer än 8 år då han slog fast att: ”Jag är ingen färgglad kille”. Idag kan jag dock slappna av och märka att han har en cool, tillbakadragen stil och han fixar att köpa/välja kläder själv.

Något värre är det ställt med den lille klädfascisten, vilken också går under namnet Gabriel. Han håller på att driva mig till vansinne. Så länge jag kan minnas har han protesterat mot det mesta som man har klätt på honom. Han är mycket bestämd med vad han gillar och jag kan lova att han har inga som helst problem med färger. Här pratar vi rena rama färgfesten ibland. Hugaligen! Gabriel har en omfattande garderob men det är mycket få ting som används. När nya saker skall introduceras krävs det hela änglakörens tålamod på ett och samma ställe och det har jag inte idag…….

Hela förmiddagen har ägnats åt diskussion kring eftermiddagens släktkalas. Gabriel har bestämt sig för sina svarta ”Diesel”shorts och sin gröna ”Tommy Hillfiger”t-shirt med vit ”Tommy Hillfiger”hood över samt en grön ”Cross”keps. Egentligen ingen färgfest men definitivt inte helt anpassat till årstiden. Det där bekymrar honom föga – det barnet fryser nämligen inte i första taget. När mamman hade nekat till denna utstyrsel ungefär 500 gånger kom han med sin resväska och sa med mycket myndig stämma. ”OK, mammi, nu drar jag till Florida istället”.

Och ja….nu sitter ni säkert och tänker att sådan mamma sådan son, men då har ni fel. Den här mamman har inga som helst klädproblem eller hang ups. Den här mamman lägger fram kläder dagen innan anpassat efter vad dagen skall innehålla. Det är bara pappans gener som har spökat till det för sönerna. Pappan, tillika min make, är nämligen ungefär precis lika knölig. Det är ett evigt tjat om vad som passar med vad och hur det sitter och… ”Är inte ärmarna lite för korta, ska jag ha istoppat eller utanpå och för jesu namn, byxorna måste vara på pricken långa mot skorna”. Han har också sett som sitt uppdrag att tala om för mig hur jag ska tänka med mina klädval. ”Den där är alldeles för vid, men inte sådana skor till de kläderna och ska det vara så färglöst”…..är bara några exempel. Charmig egenskap med intresse för färg, form och stil men också lite lätt irriterande vid fel tidpunkt.

Nu tänker jag ta ett djupt andetag, blunda och hoppas alla är redo för eftermiddagens släktkalas och tillika kalkonmiddag. Ska bli underbart gott och mysigt. Något senare kommer maken att dyka upp från sin Spanienresa och förhoppningsvis är hela familjen församlad i soffan ikväll. Ha en ljuvlig lördagkväll! kram Mia

Gabriels favoriter

Favoritlagtröja!

10 thoughts on “Små och stora klädfascister….

 1. Mia, befriande att höra att fler har det som jag. Min dotter har även hon utvecklat en totalt egen klädstil som är mycket egen. Hennes favoritoutfit för närvarande är tunna strumpbyxor (ju tunnare desto bättre) och kortärmade toppar. Ingen kjol till alltså, utan bara strumpbyxor… Hm.

  Ha en trevlig kalkonmiddag och fint familjemys, kram!
  //Karin

  http://blogg.mama.nu/mammak

 2. Jag har också ett barn som sällan fryser…i vintras, om jag inte hade stenkoll när vi var ute, så drog hon ner dragkedjan i overallen och krånglade ur armarna…i 10 minus. Och lillan ska vi inte prata om, allt med Hello Kitty är SKITSNYGGT, gärna lager på lager, med någon konstig huvudbonad som hon rotat upp ur någon låda i klädkammaren. Och skor. Gärna syrrans för stora partyskor. JESUS så hon kan se ut! Lite rund är hon också, och så lockigt hår som storasyster klippte…
  Hoppas ni får en mysig lördag. Kram!

 3. Ossian har tagit på sig det mesta jag lagt fram, ibland bråk om utekläder som ”töntiga” halsdukar och så vidare, och han har konstant VÄGRAT skjorta på alla kalas!
  Meja gillar de flesta kläder hon har så jag får rätt lätt på henne det jag vill, ibland får vi kompromissa 🙂
  Sammanfattningsvis-jag har haft tur:-)

  Kram

 4. Fast när jag tänker efter……..så är det ett himla tjafs om utekläder och överdragsbyxor och så vidare, när det gäller BÅDA två! Men jag har det nog lugnare än dig vad det verkar.

  Kram igen

 5. Hehe, vilket klädbry. Hoppas att man kommer slippa det, men det kan man ju inte räkna med. Just nu gillar Arvid det jag väljer ut åt honom. Han brukar även tycka att han är fin och gillar kläder med motiv. Blir ju som en saga på kroppen 🙂

  Kram Linda

 6. Jenina, delat klädbry känns bra – tro mig.

  Lyllos er Kristina och Linda. Och Linda, gabriel älskar sina Blixten MC Quen dojjor och tröjor, likväl osm Buzz Lightyear och Lego. Inte det snyggaste jag vet, men glada barn är lyckliga mammor eller hur man nu ska säga. Min gräns går vid gerillakläder = totalförbud.

  Kram Mia

 7. Åh kläder!!! Jag vet inte hur många nervsammanbrott jag har fått när jag och Felix har bråkat om kläder. När man är som mest stressad och har minst tålamod att tjafsa om kläder DÅ ska han sätta sig på tvären. Men en dag fick jag nog och kom på den briljanta idén att han får välja kläder på kvällen och lägga fram och sedan får han inte ångra sig på morgonen utan det är de kläderna som gäller. Och plötsligt var det inte alls lika viktigt med kläder! Efter några dagar så tröttnade han och sade att jag fick välja istället. Inget tjafs på morgonen, inga nervsammanbrott! Nu har vi t.o.m. slutat lägga fram kläder på kvällen för det fungerar att välja på morgonen också.

  Kram Maja

 8. Kan förstå det Patrice – du har ju en klädmedveten tjej.

  Tack för tipset Maja. Det där ska jag prova när det är dagisdags igen.

  Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *