Solidaritet med ”Världens Barn”

FN-dagen närmar sig med stormsteg och hösten är solidaritetshandlingarnas tid på Svettpärlan.Självklart står barn i fokus, som alltid hos oss – bara det att nu är det lite andra barn än våra vanliga elever. Att barn gör en insats för andra barn är av yttersta vikt för att skapa förståelse, solidaritet och medkänsla.

Våra äldsta elever på skolan tar sikte på kampanjen ”Världens barn” och kommer imorgon att utföra försäljning av hembakat och annat smaskigt samt vandra runt med bössor. Förra året utförde vi en variant av operation dagsverke, där eleverna utförde arbete åt familj, släkt eller vänner för att sedan skänka de pengar de fick till en insamling. Det känns bra att variera sig. TB , jag och farmor har bakat hela eftermiddagen – sockerkaka, kladdiga chokladmuffins och kanelbullar.

Behöver jag säga att det doftar ljuvligt i vårt hem

Våra yngre elever kommer att engagera sig i Läkarmissionens ”Aktion Julklappen”. Ett perfekt projekt för dem att påtagligt och konkret får uppleva känslan av att ge utifrån sin egen värld. Deras uppgift är att tillsammans med sina föräldrar inhandla saker enligt en given lista. Det brukar handla om ritblock, kritor, tvål, tandkräm, tandborste, bok och tablettask.  Lätt att relatera till deras egen värld och roligt att få gå och välja ut till någon annan. Tillsammans på skolan gör vi sedan vackra paket med snören och kort. Allt packas och lämnas avslutningsvis till Human Bridge.

Att skänka pengar utan arbetsinsats är inte rätt väg för våra elever, anser jag. Vi vill ju skapa en förståelse hos dem, ge dem en insikt om att man kan göra skillnad. Det här blir så mycket mer konkret. De flesta av våra elever och deras familjer skulle inte ha några problem med att skänka pengar, men förstår barnen vad dessa pengar innebär? Jag tror ju inte det. För många barn av idag är pengar en slit och slängvara som bara exitsterar runt dem – som finns oftast i tillräcklig mängd. I samband med detta är det ju viktigt att prata solidaritet med övriga grupper och som kanske befinner sig på betydligt närmre håll. Att globalisera har sin tid och att röra sig i närmiljön sin. Det finns massvis man kan göra för äldre och utsatta, andra barn och speciella grupper. Vi försöker att så ofta vi kan – sjunger och läser för äldre och utvecklingsstörda. Bakar och bjuder på. Lånar ut våra fina lekredskap mm mm. Det där tror jag är en av skolans alla viktiga uppgifter. Hörde om en skola som infört ”äldrevandring”, så att de äldre på ett boende i närheten får komma ut oftare. Så nice!

Tanken på att det finns så många barn som inte har det bra, både globalt och regionalt, är svår att hantera. Man kan välja att ta sin egen underbara tillvaro för given eller i perspektiv inse hur lyckligt lottade vi är och att man då bara måste ge tillbaka. Våra barn måste fostras till att alla kan göra skillnad – alla kan göra något.

Så här glada skulle alla barn få vara

Hoppas innerligt att vi kan få in massor av pengar att skänka till ”Världens Barn” imorgon. Håll tummarna! Kram Mia

7 thoughts on “Solidaritet med ”Världens Barn”

 1. Vad fint att Svettpärlan tar tag i så viktiga frågor. Pengar är inget som är självklart i många delar av vår värld. Att få känna att man faktiskt kan göra skillnad är viktigt. Väldigt viktigt tom.

  Blir för övrigt sugen på något hembakat 😉

  Kram Linda

 2. Tack Linda! Det är så många som tar sin levnadsstandard för given. Nästan inget gör mig så upprörd.

  Bara baka loss – det doftar underbart.

  Kram Mia

 3. Patrice, mammak och mrsb tack för era fina ord. Tyvärr regnade det och blåste det inledningsvis så lite sämre blev det nog än förhoppningarna men men…tanken var ju så god.

 4. Vilka underbara idéer ni har på Svettpärlan! Jag har sagt det flera gånger förr och jag säger det igen, önskar att mina barn kunde gå på er fantastiska skola!

  Hoppas ni fick ihop massa pengar. 🙂

  Kram Maja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *