Smittobärare!

Ni vet när det bara florerar sjukdomar i familjen, på dagis, i skolan, på jobbet… När det känns som om det bara snurrar runt och man aldrig blir av med det. När man nästan antar rollen som smittodetektiv i jakten på att luska ut vem det är som hela tiden ser till att förkylning eller sjukdom hålls vid liv. När man blir förbaskad bara någon nyser i ens närhet. Ni vet, va?

Så hade vi det för ett par år sedan på Gabriels dagis. Halsfluss, ögoninflammation och svinkoppor gick i vänstervarv och föräldrar och personal blev allt mer desperata. Alla med symptom fick undersökas på vårdcentralen och fick vid behov antibiotika. Ändå fortsatte barn att bli sjuka igen och igen. Då valde man att stänga dagis och sanera. Och när alla var tillbaka igen började bara samma sjukdomsvisa om igen. En mycket envis mamma krävde då att alla barn skulle testas och voíla – givetvis fanns smittobäraren bland flera av de barn som inte visade några syptom alls.

Så igår fick jag höra från en kompis till mig vars familj med pappa, mamma och två barn har varit krassliga till och från hela denna termin. De har vabbat och varit sjuka själva, käkat antibiotika i omgångar och blivit allt mer nedsatta. Och också fattigare – det är ju liksom inte gratis att befinna sig på hemmaplan med karens, f-peng eller sjuklön. Dessutom kostar ju medicin en och en annan krona så… Som av en händelse läste mamma L en artikel i en tidning och nappade direkt. Tog familjens nund med sig och for till veterinärstationen. Och där upptäckte de att det var hunden som var smittobäraren. Lätt avhjälpt med antibiotika till rätt familjemedlem.

Tänkte att det här kunde vara värt att delge er andra, om du hamnar i en sjukdomssväng och råkar ha husdjur. Dagens tips från rektorskan!

Trötta Milou, förhoppningsvis frisk

God nattsömn till er alla. Kram Mia

6 thoughts on “Smittobärare!

 1. Jag hade hört talas om det där förut, att det var en familj som blev sjuka om och om igen och så var det hunden som var bäraren av smittan.
  MEn det är bra att få en liten påminnelse 🙂

 2. Det hade jag faktiskt ingen aning om, trots att jag anser mig vara en upplyst individ :-). Så roligt med den otippade bilden på hunden :-)! Usch, ja min stora tjej gick runt med streptokocker LÄNGE innan vi gick till vårdcentralen, Hon hade inga symptom, förutom att hon SNARKADE helt galet mycket. och blev trött av det så klart. ”jamen det är normaaaaalt med förstorade mandlar”, sa läkaren Men jag tvingade dem mer eller mindre att ta ett halsprov och – voila – massor av bakterier. Efter två antibiotikakurer slutade hon snarka! Och smitta.

 3. Jenina visst är det otroligt att man ska behöva upplysa läkare om vad de ska göra med en eller ens barn när man är där. ”Vad tror du själv att det är” är en fråga läkare absolut INTE skulle få ställa.

  Vad skönt för er Karin. Hoppas det fortsätter så.

  Kram Mia

 4. Rektorskan du e bara bäst, tack för tipset!!!! 🙂 det hade jag nog aldrig kunnat tänka på själv faktiskt!!

  Som alltid så älskar jag att sitta här hemma på morgonen och läsa dina fantastiska inlägg, i like!!
  Stor kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *