Därför ska man börja skolan som 6-åring!

Det skiljer sig ganska markant på skolor runt om i Sverige huruvida man börjar skolan som 6-åring eller ej. När jag läser runt på bloggar blir detta än mer bekräftat. Det finns vanlig skolstart som 6-åring, förskoleklass och 6-årsgrupper för att nämna några olika varianter. Självklart har jag min mycket bestämda uppfattning kring detta och i sann politikeranda så här i valtider tänker jag propagera för detta.

På Friskolan Svettpärlan ses INTE förskoleklassen (hädanefter benämnd år F) som en separat enhet, utan denna klass är noga införlivad i vårt ”två-års-cykelsystem”, vilket i sin tur innebär att år F-1 utgör en cykel. Detta innebär att vi tror på att sammanväva förskoleklass och år 1 med deras specifika uppdrag samt metodik för att möjliggöra en så bra ”mjukstart” som möjligt. Genom att under två år varva lek med skola, samling och undervisning med fria val samt se till att olika yrkeskategorier finns runt barnen, anser vi att vi tillmötesgår olika krav, önskemål och behov.

I år F-1 varvas traditionellt skolarbete och förskolans metodik kring samlingar med ett stort utrymme för estetisk verksamhet. Exempel på detta är bild, skapande, drama, musik samt individens fria val kring lek i byggrum, dockebo, rörelserum och scenrum. Självklart kryddas detta med mycket utevistelse i både undervisning och fri lek. Samtliga elever deltager i dagliga samlingar av olika slag för att skapa struktur åt arbetsdagen, rikta in på en gemensam utgångspunkt samt intresseskapa. Därefter presenteras eventuella gemensamma arbetsuppgifter (allt dimensionerat efter ålder, utvecklingsnivå, mognad, önskemål och behov).

Våra Svettpärlor får på detta sätt två år på sig i år1.Vi kan ta vara på den nyfikenhet de allra flesta 6-åringar bär på inför skolstart och när de får en dipp, kan vi alla ha is i magen och veta att det finns gott om tid. Att under två års tid varva lek med skolarbete har visat sig vara mycket eftertraktat. Inte något barn har en konstant utvecklingskurva, där intresset bara ökar för skolämnen och aktiviteter. Tvärtom går det ofta i vågor. År F har alltså precis som övriga skolklasser år 1-9 ett närvarokrav och vår skoldag är måndag till fredag 8-13. Eleverna läser skolans allra flesta ämnen, dock ej moderna språk som börjar i år 6. Vi har språklig medvetenhet, läs- och skrivinlärning, grundläggande matematik, idrott, musik, bild, naturskola, teman kring SO/NO, hälsopass, basic english och förstås en hel massa lek. Många stunder är gruppen delad och får möjlighet att arbeta i mindre konstellationer. På vårterminen i år F-1 har vi simskola en gång per vecka tillsammans med två utbildade simlärare.

Det är min fulla övertygelse att ALLA människor mår bra av att vara på ställen där de möter utmaningar. Det är skolans uppdrag att skapa balans mellan struktur och frihet, traditionellt skolarbete och friare aktiviteter samt mellan olika metoder, arbetssätt och teman. Det är vårt uppdrag att hitta nyckeln till varje liten individ samt navigera oss fram mellan önskemål och behov. Det är vårt uppdrag att ta tillvara deras lust och nyfikenhet inför skollivet, likväl som att bejaka deras behov av frihet, lek och rörelse.

Det är vårt uppdrag att göra varje dag i varje vecka i vart skolår till en dag att längta till! Den uppgiften förpliktigar, men skollivet skall ju inte vara en transportsträcka utan ett äventyr att uppleva.

Amen och sussigull till er alla! Kram Mia

7 thoughts on “Därför ska man börja skolan som 6-åring!

 1. Jag säger det igen, jag önskar att mina barn kunde gå på din skola. Har ni planer på att flytta? 😉

  Felix börjar gå i skolan nästa år… oj, oj,oj, vart tog tiden vägen…

  Kram

 2. Trodde inte att det skulle kunna skilja sig från skola till skola. F-klassen har väl alltid en kursplan att följa? Eller? jag är ju inte superinsatt i ämnet som jag antar att du är.
  På skolan som min son går så har de i alla fall jobbat med väldigt mycket förebyggande arbete i F som är bra när de börjar i 1:an
  I år jobber de visserligen F-2 på förmiddagarna, utomhus eftersom det är friluftsprofil.
  Min son började visserligen skolan som femåring eftersom han är född årets sista dag 🙂
  Så kan det gå

 3. Så rätt inställning Mia!!
  Allt du skriver är så klockrent….
  Jag är inte helt nöjd med allt gällande Gummans skola tyvärr men jag tar alltid upp de med hennes fröknar och hoppas på att det med tiden kan kännas 100 % bra!!
  De jag är lite missnöjd med b la är att det hon gör om dagarna skiljer sig inte mycket från vad hon gjorde på dagis…Ingen motivation känner jag heller från fröknarna…

  Ohhh om vi skulle bott nära dig då skulle Svettpärlan vara något riktigt bra..

  Ha en bra dag…och du, jag vill se en outfit bild innan utgången i helgen haha 😉
  kram

 4. Ni verkar ha ett väldigt bra upplägg på Svettpärlan. Precis som du beskriver det vill jag att Arvid ska puffas in i skolans värld. Det är så himla viktigt att se varje individ och två års inkörning i systemet låter väldigt sunt. Hoppas, hoppas, hoppas att det finns en bra skola till Arvid när det väl är dags.

  Kram

 5. Maja, javisst går tiden fort. Flytta till oss i Blekinge, vetja!

  Kristina, man kan välja att ha allmän förskola (3h/dag) eller förskoleklass. Det finns inte specificerade kunskapsmål för år F, men vi räknar ju som sagt två år i år 1.

  Ja, det hade varit ljuvligt att ha dig och gumman på Svettpärlan, Patrice. Säg till om du är sugen på att flytta! Bra att du pratar med fröknarna, det är ju endast så man kan ändra på saker.

  Linda, det finns många jättebra skolor och massvis med underbara lärare. Faktum är att det sker små mirakel varenda dag i skolans värld.

  Kram Mia

 6. Det är så intressant att läsa det du skriver Mia. Jag är inte helt nöjd med lärarna i vår förskoleklass, båda döttrarna har haft samma två lärare (den tredje olika). Av olika anledningar. Däremot är jag supernöjd med äldsta dotterns lärare, 1an. Har förstått att även yngsta dotterns blivande lärare är jättebra. Men jag säger som sagt tidigare, jag vill så gärna ha en ”Svettpärlan” i Stockholm 🙂 Kramar

 7. Det hade varit grymt kul men säkert mycket svårare. Stockholm är så mycket större och konkurrensen stenhård, men…

  Kram Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *