Schoolsoft!

Vet du vad ditt barn gör i skolan? Vad han/hon ska lära sig, hur detta mäts och vilka resultat som uppnås? Vet du vilka aktiviteter som planeras när, var och hur? Får du veta vad du kan göra för att stötta ditt barn i sin utveckling? Om inte – du vet väl om att du kan kräva att få veta detta och massor av mer.

Samarbete, kommunikation och information är viktiga byggstenar i projektet skola, utbildning, kunskap, omsorg och lärande. Som skola har man stora skyldigheter att förse sina elever och föräldrar med en ansenlig mängd information och för detta måste man skaffa sig ett bra system och goda rutiner. På Svettpärlan har vi valt att använda oss av ett system som heter Schoolsoft. Fantastiskt! I detta system kan man logga in som vårdnadshavare men också som elev. Man kommer till en sida anpassad för just dig själv (elev) eller ditt barn (förälder). Här hittar man allt praktiskt som schema, klasslistor, aktivitetskalender, frånvaro/närvaro, veckobrev, nyheter, resultat på prov och redovisningar, vilka läxor man har, veckoplaneringar och lektionsplaneringar, skriftliga omdömen, skolans alla dokument, LPP med mera med mera…. Det är helt upp till dig själv som elev och förälder att förse dig med rätt information. Samtlig personal har deadlines att följa och olika aktörer kan kommunicera via meddelanden inom systemet. Du hämtar den info du känner att du behöver samt har möjlighet att ta del av för tillfället. Allt på dina egna villkor som elev och vårdnadshavare.

Möjligheten att följa sitt barns vardag, utveckling och resultat tycker jag själv är enormt bra. Det här gör också att vi måste vässa oss som skola och enskilda pedagoger genom de dokument som publiceras. Självklart får detta aldrig vara på bekostnad av tiden i barn/elevgruppen. Det här är något som sköts på planeringstid. Inte heller ersätter detta föräldramöten eller utvecklingssamtal, men detta möjliggör för ALLA föräldrar att vara en naturlig del av sin barns skolvardag.

Min egen son har precis börjat år 8 och i söndagskväll efter sin fotbollsmatch och en god avslutningsmiddag på sommarlovet, loggade han in för att kolla hur första veckan är planerad. Efter en stund kommer en glädjestrålande son in och redogör för sin mamma (som självklart läst in sig, men låtsas att ingenting veta). Han jublar över att han har världens bästa mentor -Jos – och att hon alltid tänker på att göra det roligt för dem. ”Hon är bara bäst, mamma. Tänk första kursen i svenska är  en kombo med SO:n och vi ska hålla på med USA. Vi ska skriva reseskildring och göra filmanalys. Det är bara så kul”, säger en euforisk 14.5 åring. Tänk att få starta ett nytt läsår med den inställningen. Wow!

Hoppas ni alla får bra information om ert/era barns skola och vad de ska göra där. Glöm inte att det där kan ni fråga efter annars. I dagens skola har alla aktörer rätt att få veta allt i förväg. Kursupplägg, syfte, mål och betygskriterier samt hur man ska examineras och vad läraren då tittar på/efter. Det där kan man med fördel skriva in i varje ämnes, varje kurs´LPP (lokal pedagogisk planering). Tveka inte, våga ta aktivt del av ditt barns skolgång på ett bra och stimulerande sätt. Hjälp ditt barn och ditt barns skola att skapa bästa möjliga förutsättningar för kunskap, omsorg och lärande. Ha höga förväntningar på ditt barn. Tag vara på den ”den andra dagen”.  Tyck att skolan är ett bra och roligt ställe att vara på – oväderligt för varje liten individs framtid. Glöm aldrig att som förälder är du skolans absolut viktigaste samarbetsparter. Tillsammans kan vi uträtta underverk.

Amen och kram från Mia

15 thoughts on “Schoolsoft!

 1. Tack för en mycket fin predikan Mia. Kommenterade precis i ditt förra inlägg att jag skulle vilja göra ett studiebesök på din skola om tillfälle ges, om jag befinner mig i krokarna någon gång. Jag tycker det är underbart att besöka välfungerande skolor. För drygt ett år sedan gjorde jag ett projekt på Europaskolan i Strängnäs och det är nog den mest kreativa skola jag besökt hittills.
  Nu får jag snart chansen att se hur väl min dotters skola fungerar. Jag hoppas innerligt på det bästa.
  Ha en fin kväll Mia, kram!
  //Karin

  http://blogg.mama.nu/mammak

 2. Jag instämmer så med Patrice (och mammaK naturligtvis, men jag kommer tyvärr inte befinna mig i krokarna). Uffa, jag är bara ganska säker på att det inte sköts exakt lika bra på mina döttrars skola (om än den absolut inte är dålig!) som på din skola. Men jag är själaglad för att vår nyblivna ettagluttare verkar ha fått en fantastisk lärare (manlig). Ordning och reda, löning på fredag. Lite så. Det gillar jag
  🙂

 3. mammak, du är självklart välkommen. Dörren står alltid öppen för mina vänner, även om det är nyvunna cybervänner.

  Tack för kvällsönskningen – jag ska unna mig en stund i soffan med aftonbladet och hälsobilagan.

  Kram Mia

 4. Tack Patrice, vännen! Jga hoppas ju ge skolföräldrar lite goda tips och råd. Till de som orkar läsa mina lååång inlägg då men…. hahaha..

  Sov gott själv!
  Kram Mia

 5. Rosita, det finns så många underbara lärare ute i landet på alla typer av skolor. Skillanden med min skola är att det svajar inte från lärare till lärare som det mycket väl kan göra på många andra skolor. Vår samsyn och vår goda stämning är nog ganska unik.

  Och du, när bebisTotte är stor nog att åka på utflykt, då kan ni komma allihop.

  Kram Mia

 6. En av mina kollegor har sådant system på sina barns skola, vet inte om det heter så men det är precis så det fungerar. Otroligt bra! Hoppas att mina barn kommer att ha likadant system!
  Vilken underbar inställning din son har! Tänk om alla ungdomar var som honom 😀
  Kram Maja

 7. Tack lattemamma. Det värmer.

  Ja, Maja – vår TB är härlig men vi har kämpat hårt med att först tämja honom och sedan bygga upp en personlighet som han kan hantera. Det rä ett hårt jobb att vara förälder men att höra sådana kommentarer gör det värt allt.

  Hej Becca! Jga är rektor för en friskola som jag själv (med två kollegor) startade 1998. Den heter Friskolan Svettpärlan och ligger i Blekinge.

  Kram Mia

 8. Viktigt inlägg Mia! Nu är det ju några år kvar tills det är dags för Arvid att äntra skolans värld, men ack så viktigt att vara påläst som förälder. Och så klart uppmuntrande.

  Kram till dig!

 9. Håller med Linda! Pålästa föräldrar är dessutom så mycket roligare att diksutera med för oss i skolan.

  Kram Mia

 10. Håller med de andra, det är jätte viktigt att vara påläst som förälder…jag försöker!
  Tack för fina kommentarer Gumman. Jag jobbar inte på krogen utan på ett ganska så stort Hotell som festvånings ansvarig. Alltid varit i Hotell och Restaurang kedjan och trivs bra med de men visst är det slitsamt!!
  Ha en skön dag många kramar Patrice

 11. Spännanade med hotell och restaurangbranschen. Har ju ett förflutet där med både vanligt servisjobb och bartenderkneg men också stora festvåningsbeställningar. De var nog min favorit.

  Kram Mia

 12. Instämmer med ditt inlägg, min 6 åring går på en friskola, just för att jag tycker att deras mål, visioner och förhållningssätt stämmer överens med min bild av en bra skola. Det är så viktigt att man sätter en bra grund och attityd till skolan, att det faktiskt är kul att lära. Den skolan prinsen går på har också schoolsoft och jag tycker att det är kanon att det finns.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *